Korzystnie na ludzkie jelita działa spożywanie probiotyków. Są to bakterie, które wywierają dobroczynny wpływ na przewód pokarmowy. Znaleźć je można np. w kefirze albo jogurcie naturalnym. Zdrowiu jelit przysługują się też m.in. kiszone ogórki, kapusta, buraki. O dobry stan jelit warto dbać również poprzez spożywanie świeżych warzyw oraz suszonych owoców.
„Przyjaciółmi” zadowolonych jelit są z reguły produkty zawierające błonnik. Do swojego menu dobrze włączyć więc kasze i orzechy. Jeśli mamy notoryczne kłopoty z jelitami, przyczynić się do ich zniwelowania może spożywanie dużej ilości gotowanych warzyw i owoców, takich jak jabłka czy marchewki. Problemom z jelitami sprzyjają niedobory witamin: D, A, E, C oraz cynku. Komponując codzienne posiłki, dobrze uwzględniać produkty, które je zawierają.
Warto pamiętać, że jelitom służą przede wszystkim posiłki lekkostrawne. Przystępując do planowania osobistego i rodzinnego menu, dobrze unikać więc gotowania potraw znacznie obciążających żołądek i przewód pokarmowy, potraw smażonych i tłustych. Pozytywnie na jelita działa np. picie wody mineralnej albo zielonej herbaty. Wspomagają one bowiem przemianę materii i oczyszczają organizm z toksyn. Gdyby jelita potrafiły mówić, prosiłyby także człowieka o spożywanie produktów bogatych w kwasy omega-3, np. ryb, a wystrzeganie się nadmiernej ilości cukru, alkoholu, kawy, napojów gazowanych, przetworzonej żywności, fast foodów, kukurydzy. Na jelita niektórych osób niekorzystnie działają rośliny strączkowe, produkty zbożowe, gluten.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com