Dieta FODMAP

Na czym polega dieta FODMAP?
W ostatnich latach zespół jelita nadwrażliwego (IBS, Irritable Bowel Syndrom) daje się we znaki wielu osobom.

Nawracające bóle brzucha, wzdęcia, gazy, zaparcia lub biegunki znacznie pogarszają komfort codziennego życia. Blisko połowa chorych dokuczliwe symptomy wiąże ze swoją dietą. Dlatego też naukowcy z jednego z australijskich uniwersytetów swoje zainteresowania skupili wokół żywności, która mogłaby stanowić przyczynę tych uporczywych dolegliwości.

Fermentujące węglowodany
Eksperci zwrócili uwagę na produkty, które zawierają słabo wchłaniane węglowodany, fermentujące w naszym jelicie. Zalicza się do nich m.in. cukier mleczny – laktoza oraz cukier owocowy - fruktoza. Węglowodany te zdefiniowano jako „fermentujące oligo-, di-, monosacharydy i poliole” – w skrócie określane jako FODMAPs, z ang. Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols.

Żywność bogata w  fermentujące węglowodany może przyczyniać się do dyskomfortu układu pokarmowego u osób z IBS. Związki te działają w jelicie osmotycznie, czyli zwiększają ilość płynów w jelicie i przyspieszają jego motorykę. Co więcej, bakterie jelitowe fermentują te węglowodany, czego konsekwencją jest wzmożona produkcja gazów, wzdęcia, ból, zaparcia, biegunki. Z tego względu stwierdzono, że dieta z niską zawartością FODMAPs może stanowić skuteczną dietoterapię tego schorzenia.

Źródła FODMAPs
FODMAPs znajdują się w warzywach, owocach, a także produktach mlecznych, zbożowych, orzechach i słodzikach. Osoby z IBS powinny unikać spożywania produktów o wysokiej zawartości FODMAPs.

Warto podkreślić, że każda dieta eliminacyjna powinna być stosowana pod kontrolą doświadczonego dietetyka, aby uniknąć ewentualnych niedoborów żywieniowych.

Rodzaj żywności
Wysoka zawartość FODMAPs
Niska zawartość FODMAPs
Warzywa Cebula, czosnek, buraki czerwone, kapusta, seler, por, szparagi Cukinia, marchew, ogórki, pomidory, sałata
Owoce Arbuz, brzoskwinia, gruszka, jabłko, mango, nektarynki, śliwki, owoce suszone i z puszki Banan, mandarynki, melon, winogrona
Rośliny strączkowe wszystkie
Produkty zbożowe
Produkty pszenne, żytnie Produkty ryżowe, owsiane, bezglutenowe
Orzechy i nasiona Nerkowce, pistacje Migdały (do 10 sztuk), pestki dyni
Produkty mleczne Jogurt, mleko poch. zwierzęcego, twaróg, lody Mleko bezlaktozowe, jogurty bezlaktozowe
Pozostałe Cukier brzozowy (ksylitol), słodziki (mmanitol, maltitol, sorbitol), miód, syrop z agawy, syrop glukozo-fruktozowy Aspartam, cukier kryształ, stewia,

Fot. Polskie Towarzystwo Dietetyki
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat