Dieta owocowo-warzywna w Miłomłynie

Wczasy odchudzająco - owocowo-warzywne.
Owoce i warzywa plus ruch pod okiem specjalisty może zdziałać cuda.

Co roku tysiące osób z całej Polski przybywają do Hotelu Miłomłyn Zdrój Medical Spa & Vitality, aby zrzucić zbędne kilogramy, podreperować zdrowie i wzmocnić tężyznę ciała. Zaproponowane przez specjalistów metody pozwoliły wielu uczestnikom turnusów odchudzających zrzucić nawet prawie 10 kilogramów w ciągu 2 tygodni zachowując jednocześnie sprawność fizyczną i umysłową.

Szczególnym zainteresowaniem cieszy się proponowana dieta owocowo-warzywna, bazująca przede wszystkim na regionalnych, sezonowych produktach z mazurskich pól. Każdy posiłek przygotowany jest bez użycia tłuszczu.

Podstawą śniadania jest ciepły barszcz, przygotowany na zakwasie buraczanym. Można dowolnie doprawiać do smaku, np. czosnkiem, cytryną, czy pietruszką i koperkiem.

- Starterem na dobry dzień powinien być, nawet w lecie, ciepły „napój”, który ogrzewa narządy wewnętrzne, aby wspomóc procesy trawienne – mówi dietetyk Hotelu Miłomłyn Zdrój Medical Spa & Vitality. – Dopiero później można praktycznie bez ograniczeń pić soki i opychać się surówkami.

Soki oczywiście świeżo wyciskane, np. z marchwi, czy pomidorów albo pietruszki. Surówki to często kiszona kapusta z marchewką i szczypiorkiem, albo drobno zszatkowana kapustka dosmaczona cytrynką. Poranny posiłek kończymy gotowanymi warzywami, np. brokułem, kalafiorem i marchewką.

Obiad rozpoczyna gęsta zupa krem np. z cukinii, następnie kompoty z sezonowych owoców, później sałata z pomidorem, a kończymy przykładowo szpinakiem zapiekanym w papryce oraz pieczonym jabłkiem, przyprawionym goździkami i cynamonem. Dla łasuchów jeszcze naturalnie słodkie truskawki.

- Bardzo ważne w tej diecie jest urozmaicenie – podkreśla dietetyczka z Miłomłyna – Każde warzywo staramy się podać podczas turnusu w inny sposób: gotowane, pieczone, surowe w różnych konfiguracjach i różnie przyprawione.

I tak rzeczywiście jest : na kolacyjnym stole znów warzywa, ale tym razem leczo warzywne z pieczarkami, sałatka z porów , czy sałata lodowa, ogórki i na deser miąższ z pieczonych jabłek.

Na wszystkich posiłkach są wystawione przyprawy, które można stosować wg upodobania: kurkuma, cynamon, papryka, tarty chrzan, pietruszka, koperek.

Między posiłkami można pić bez ograniczeń owocowe herbaty i wodę, które stoją w Vital Restauracji zawsze do dyspozycji gości.

Jednak istotnym elementem utraty wagi jest ruch. Dlatego uczestnicy turnusu mają dzień wypełniony aktywnościami fizycznymi pod okiem trenerów. Rano krótki rozruch na świeżym powietrzu lub w Sali gimnastycznej, po śniadaniu, nordic walking i basen, a po obiedzie zabiegi i masaże. Po kolacji liczne atrakcje artystyczne pozwalają zapomnieć o głodzie i trudach dnia.

Fot. dlaLejdis.pl




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat