Dieta SIRT

Hit 2020 roku w opinii dietetyka.
Dieta, na której schudła piosenkarka Adele to jeden z wyraźniej zaznaczających się trendów w 2020 roku. Dietetyk wyjaśnia na czym ona polega i kto może ją wypróbować.

Opinia dietetyka: za i przeciw diety SIRT
- Na korzyść Diety SIRT przemawia jej "rewolucyjny" sposób odżywiania. Dzięki niej codziennie dostarczamy dla naszego organizmu dużą porcję witamin i minerałów pochodzących ze świeżo wyciskanych soków z surowych warzyw i owoców. Dieta pomaga oczyścić organizm z toksyn a dzięki temu sprzyja lepszemu samopoczuciu. Jednak według mnie nie powinno jej się stosować dłużej niż dwa tygodnie. Po tym czasie zalecam dobrze zbilansowaną dietę na poziomie 1500 kcal lub inną kaloryczność dobraną przez dietetyka.

Na niekorzyść diety SIRT przemawia z góry narzucona kaloryczność, która dla niektórych osób, szczególnie mężczyzn potrzebujących wyższej kaloryczności, może być zbyt niska. Poza tym, pierwszy etap diety to tylko 1000 kcal, w którym mamy 3 soki i 1 posiłek, co z jednej strony ma nam pomóc w oczyszczeniu organizmu i przygotować na kolejne etapy diety, ale z drugiej pierwsze 3 dni diety wymagają silnej woli, aby "wytrzymać" na tak niskiej kaloryczności. - Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food

Czym są sirtuiny?
Sirtuiny to grupa białek enzymatycznych. Ich aktywność pobudza ogólną wydajność organizmu, dzięki czemu nie odczuwamy negatywnych skutków związanych z ograniczeniem kalorii w dziennym jadłospisie takich jak stres, osłabianie, czy złe samopoczucie.

Założenia diety SIRT
Dieta SIRT składa się z 3 etapów:

  • Pierwszy etap - 7dni: przez 3 dni spożywamy maksymalnie 1000 kcal na dobę, kolejne 4 dni spożywamy maksymalnie 1500 kcal. Pierwszy etap jest najbardziej restrykcyjny. Przez pierwsze trzy dni pijemy trzy koktajle i zjadamy jeden, pełnowartościowy, bogaty w sirtuiny posiłek dziennie. W kolejnych czterech dniach pijemy dwa koktajle i spożywamy dwa posiłki stałe.
  • Drugi etap: przez 7 dni spożywamy maksymalnie 1500 kcal.  Na tym etapie pijemy już tylko jeden koktajl i zjadamy trzy posiłki dziennie.
  • Trzeci etap: nie wymaga już liczenia kalorii, zalecane jest jednak uwzględnianie w posiłkach jak największej ilości produktów bogatych w sirtuiny.

Dla kogo ta dieta będzie odpowiednia?
- Dieta SIRT jest odpowiednia dla zdrowych osób, które pragną zredukować masę ciała. Nie powinny jej  stosować kobiety w ciąży, dzieci, a także ci, którzy cierpią na wszelkiego rodzaju schorzenia, w tym np. cukrzyca i nadciśnienie tętnicze. Ze względu na niską kaloryczność nie jest ona odpowiednia dla sportowców. Z uwagi na znaczne ograniczenia w pierwszych trzech dniach trwania diety powinniśmy szczególnie obserwować nasz organizm. - wyjaśnia Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food.

Składniki diety SIRT
Podstawę diety stanowi ok. 20 produktów. To m. in.: jarmuż, seler naciowy, rukola, pietruszka, kapary, lubczyk, kurkuma, czerwona cykoria, czerwona cebula, truskawki, borówki, czerwone winogrona, kasza gryczana, soja, oliwa z oliwek extra virgin, orzechy włoskie, surowe kakao, naturalna kawa, herbata Matcha, gorzka czekolada (m. in. 85% kakao), a także czerwone wino. Składniki te są bogate w polifenole, które aktywują działanie sirtuin w organizmie i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej.

Przykładowe menu
- Zielone koktajle przygotowujemy na bazie jarmużu, selera, rukoli, pietruszki, zielonej herbaty i cytryny. W ramach pełnowartościowych posiłków proponuję rybę lub indyka przyprawione kurkumą, chilli i lubczykiem z duszonym jarmużem, sałatkę lub zupę z ulubionych warzyw z dodatkiem oliwy extra virgin i orzechów włoskich, czy płatki gryczane na mleku roślinnym z jabłkiem i borówkami. W trakcie diety niezwykle ważne jest wyeliminowanie żywności wysoko przetworzonej, a także zawierającej dodany cukier. Nie zapominajmy też o regularnym nawadnianiu organizmu. Szczególnie polecam wodę i zieloną herbatę. Zalecam także umiarkowaną aktywność fizyczną. - podpowiada Natalia Chybzińska, specjalista dietetyk, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food.

Fot. Kukuła Healthy Food
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat