„Dieta Smart Food” - recenzja

Recenzja książki „Dieta Smart Food”.
"Dania bardzo proste, które mogą być nic niewarte albo wręcz doskonałe, w zależności od tego, czy właściwie je przyprawiono, jak należy cebulę i kapary...

oliwę i ocet z odrobiną cukru, sól i pieprz"-Andrei Camillerego

Niedawno przeczytałam bardzo interesującą pozycję, która podpowiedziała mi jak.... jeść, aby żyć dłużej. Tylko jedno słowo smart, czyli mądrze. "Dieta smart food" to nietypowa opowieść o jedzeniu niezwykłym, które nie wymaga poświęceń. Jedna z najbardziej wartościowych pozycji o odżywianiu, którą czyta się z szybkość karabinu maszynowego. Oparta o badania Instytutu nad tym, jak jedzenie wpływa na geny. Naukowcy z projektu smart food wyselekcjonowali 30 produktów spożywczych, których jadanie sprzyja zdrowemu stylu życia oraz odżywianiu, przedłuża życie, a także chroni przed rakiem i innymi chorobami. Bazuje na badaniach ludzi nauki, pracujących pod kierunkiem Piera Giuseppe Pelicciego i Lucilli Titty, współautorów książki. Nie jest jednak bez znaczeni , że została sformułowana we Włoszech- w kraju ,w którym jedzenie należy do kultury i sposobu życia.

Dieta Smartfood to opowieść o jedzeniu niezwykłym. O trzydziestu produktach żywnościowych powszechnie znanych, a przy tym szczególnych, gdyż chronią nasze ciało, czasem wchodzą w dialog z DNA, a nawet uciszają geny starzenia”. To tylko i wyłącznie wstęp do rozdziału pierwszego, jednak zostały w nim zawarte najwierniejsze informacje o diecie. Może być początkiem do odmiany, ulepszenia Twojego życia. W tym rozdziale, została zawarta odpowiedź na pytanie: dlaczego właśnie smart food? Można w nim dowiedzieć się o diecie oraz badaniach i wpływie na zdrowie, genach. Przydane wyjątkowo dla zapoznania się szczegółowo z tematem oraz poparcia dla osób szukających dowodu naukowego. Następnie rozdziały dzielą się na Longevity Smartfood oraz Protective Smartfood, które zawierają niezbędny dla diety spis wartościujących produktów: głównie warzywa, owoce, zioła, orzechy i ziarna, zboża. Jak dobrze wiemy, to właśnie spożywanie tych składników jest niezbędne dla właściwego i zdrowego funkcjonowania organizmu człowieka. Warto dodawać do potraw bogate w witaminy i glukozę, czy minerały produkty oraz zachowywać balans, który posiada również pozytywny wpływ na nasz organizm. Kolejnym ważnym tematem dla pozyskania odpowiednich informacji o mądrym odżywianiu są "fakty i mity", które obrazują zalecenia odnoście poszczególnych produktów. Książka w pełni skupia się na diecie, dzięki czemu pozwala stworzyć własny indywidualny schemat żywieniowy. Pozycja ostrzega przed jedzeniem jajek i ich dużą zawartością cholesterolu, zaleca zmniejszenie konsumpcji mięsa lub całkowitej rezygnacji, można się sporo dowiedzieć na temat groźnego wpływu czerwonego mięsa na nasz organizm. Co więcej, zwracana jest uwaga na szkodliwość cukru, gdyż jego nadmiar szkodzi organizmowi. Polecane jest również czytanie etykiet na produktach; producenci lubią dodawać wiele niepotrzebnych, niezdrowych składników do pożywienia. Jedzenie czekolady gorzkiej jest stosowne, jednak jedzenie fast food czy słodyczy to pokusy, którym nie należy ulegać, gdyż pociągają za sobą szereg chorób, od nowotworów po cukrzycę.

Na koniec autorzy przechodzą do diety w praktyce. Każdy możne indywidualnie zaczerpnąć porad "jak u dietetyka". Pomagają we wprowadzeniu, stosowaniu i kontroli diety oraz zmian w organizmie. Warto wypróbować ten schemat żywieniowy- smart food "diety na całe życie": wiedzieć, by wybrać. Książkę poleciłabym każdemu, kto zmaga się z otyłością bądź nadwagą, chce w mądry sposób odchudzić się, zadbać o linię lub osobom, które zmagają się ze zmianą sposobu odżywiania na zdrowszy. Człowiek to niezwykła postać; wyjątkowa, potrzebuje indywidualnego podejścia do odżywiania. W każdym razie, trzydzieści produktów, o których mowa w książce, bez wątpienia mają niezwykłe właściwości i tylko dodają zdrowia naszym potrawom. Dobrze jest być świadomym i wiedzieć więcej o żywieniu bądź co ma dobry, a co zły wpływ na nasze życie. W końcu jesteśmy tym, co jemy.

Angelika Kwaśna
(angelika.kwasna@dlalejdis.pl)

Eliana Liotta oraz Pier Giuseppe Pelicci i Lucilla Titta; „Dieta Smartfood. Forma i zdrowie dzięki 30 produktom, które przedłużają życie”; MUZA SA 2017




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat