„Dieta Smartfood” Eliana Liotta

Nowość wydawnicza „Dieta Smartfood” Eliana Liotta.
Ile jeść dziennie kawałków czekolady, by usprawnić układ krążenia? Czy warto mrozić sok pomarańczowy? Jak przygotować kapustę, by hamowała powstawanie komórek rakowych?

Krótko mówiąc – jak jeść smart, czyli mądrze? „Dieta Smartfood”, owoc badań setek naukowców z całego świata, w księgarniach od 15 marca.

„Dieta Smartfood” to opowieść o jedzeniu niezwykłym. O produktach żywnościowych powszechnie znanych, a przy tym szczególnych: wchodzą w dialog z DNA, chroniąc ciało przed chorobami i uciszając geny starzenia. Znaczenie tego odkrycia brzmi futurystycznie: odtąd każdy z nas, w trakcie codziennych posiłków, może zmienić swoje zapisane w genach przeznaczenie.

Cudów nie ma – jest jednak nauka. SmartFood to inicjatywa pod egidą Europejskiego Instytutu Onkologicznego. Badania Instytutu nad tym, jak jedzenie wpływa na geny, zaowocowały odkryciami, którymi naukowcy chcieli podzielić się z ludźmi na całym świecie. Jakie posiłki mają wpływ na długość naszego życia? Które produkty są w stanie zmniejszyć ryzyko nowotworów? Naukowcy z projektu SmartFood wyselekcjonowali 30 produktów spożywczych, których jadanie jest smart, czyli mądre. Ich składniki mogą przekonać geny, by pracowały więcej lub mniej. A to oznacza możliwość spowolnienia procesów starzenia, uniknięcia wielu chorób i dolegliwości w tym np. choroby wieńcowej, nadciśnienia, nowotworów, ale i nadwagi. Naukowcy pracowali pod kierunkiem Piera Giuseppe Pelicciego i Lucilli Titty, współautorów książki „Dieta Smartfood”, która właśnie trafia do polskich czytelników.

Dieta Smartfood bazuje na badaniach naukowców z całego świata. Nie jest jednak bez znaczenia, że została sformułowana we Włoszech – w kraju, w którym jedzenie jest przede wszystkim jedną z największych życiowych przyjemności. Propozycja naukowców to nie szereg wyrzeczeń, ale kompas wskazujący produkty, które szczególnie warto spożywać. Jeśli ktoś spodziewa się tabelek z kaloriami, wyliczonych co do grama porcji makaronu oraz kategorycznych zakazów, musi poszukać innej książki.

Jakie owoce pomogą na opuchnięte nogi? Co robić, żeby jeść ryby i uniknąć problemu z rtęcią? Kiedy kawa szkodzi, a kiedy pomaga? Jak długo gotować czosnek, by zachował dobroczynne działanie? Obok przystępnie wyłożonych zasad diety Smartfood i badań, z których wynikają, czytelnicy znajdą w książce mnóstwo porad, jak na co dzień najlepiej skorzystać z superproduktów, przykładowe menu, w których zachowane są odpowiednie proporcje, a także obszerny dział przedstawiający popularne mity żywieniowe, z którymi rozprawiają się autorzy.

prof. Pier Giuseppe Pelicci – dyrektor ds. badań w Europejskim Instytucie Onkologicznym i profesor zwyczajny na uniwersytecie w Mediolanie. Jest znany z badań nad onkogenomiką i długowiecznością. Przyczynił się do stworzenia pierwszego molekularnego leku przeciwnowotworowego i odkrycia pierwszego genu starzenia u ssaków.

dr Lucilla Titta – naukowiec i specjalistka w dziedzinie żywienia, jest koordynatorką projektu SmartFood w Europejskim Instytucie Onkologicznym w Mediolanie. Bada współzależności między żywieniem a zdrowiem, przywiązuje dużą wagę do upowszechniania odkryć naukowych jako narzędzia profilaktyki.

Eliana Liotta – dziennikarka, pisze do „Sette” oraz „Io donna” (tygodniowych dodatków do „Corriere della Sera”).

„Dieta Smartfood. Forma i zdrowie dzięki 30 produktom, które przedłużają życie”
Autorzy: Eliana Liotta oraz Pier Giuseppe Pelicci i Lucilla Titta
Premiera: 15.03.2017
Cena: 34,90 zł
Wydawnictwo: MUZA SA




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat