Insulinooporność to obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny, która odpowiada za regulację poziomu cukru we krwi. Nie jest to jednostka chorobowa, a zaburzenie metaboliczne, którego nie powinno się lekceważyć. W dużym uproszczeniu oznacza to, że nasz organizm nie potrafi poradzić sobie z produkowaną insuliną w zbyt dużych dawkach lub w tych odpowiednich ilościach, więc nie spełnia swojej podstawowej funkcji.
Często pojawiają się dodatkowe objawy, których nie potrafimy wytłumaczyć:
- zmęczenie
- senność (głównie po posiłku)
- złe samopoczucie (głównie po posiłkach bogatych w węglowodany)
- ochota na słodycze (często po posiłku)
- niepokój
- drżenie rąk
- spadek koncentracji
- bóle głowy
- zaburzenia lipidowe
Co zrobić, by poczuć się lepiej?
Diagnozę oczywiście stawia lekarz w oparciu o wyniki badań, często we współpracy z endokrynologiem, dietetykiem, diabetologiem i lekarzem internistą.
Najważniejsze to stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety opartej o produkty o niskim indeksie glikemicznym.
Należy zatem stworzyć nową listę produktów:
- Produkty wielozbożowe, czyli mąki z pełnego przemiału (orkiszowa, gryczana, owsiana, żytnia, jeśli ma być pszenna to tylko typ od 1850 do 3000), zatem wybieramy pieczywo żytnie, razowe na zakwasie, z ziarnami, ze słonecznikiem. Musli wielozbożowe, bez cukru. Makarony durum z mąki pełnoziarnistej, ryż basmati, grube kasze, pęczak, orkiszowa, gryczana, owsiana. Mają to być produkty bogate w węglowodany złożone i błonnik.
- Zalecane są nasiona i orzechy w ilości 20-30g dziennie.
- Owoce – wybieramy głównie kwaśne: maliny, truskawki, cytryny, kiwi, morele, agrest, awokado, grejpfruty.
- Mięso-można wybierać indyka lub kurczaka z wolnego chowu. Wybieramy produkty bez polepszaczy, nadmiaru soli , konserwantów i wzmacniaczy smaku. Im krótszy skład tym lepiej.
- Produkty mleczne- wybieraj niesłodzone, nieodtłuszczone, fermentowane produkty mleczne: jogurty, kefiry, i maślanki o niskiej zawartości laktozy. Dodatkami w diecie mogą być: mozzarella, feta, sery dojrzewające lub kozie.
- Tłuszcze: do gotowania używaj masła klarowanego, oleju kokosowego, oleju z awokado do szybkiego duszenia. Do dressingów używamy: oleju lnianego czy z rokitnika.
- Przyprawy: używaj świeżych i suszonych ziół (oregano, bazylia, kolendra, mięta, szałwia), przypraw suszonych (pieprz czarny, curry, liść laurowy). Unikaj gotowych mieszanek przypraw z glutaminianem sodu.
- Unikaj żywności wysoko przetworzonej, gotowych wypieków, które mają utwardzone oleje roślinne, cukier, sztuczne barwniki i aromaty.
Sylwia Wasin
(sylwia.wasin@dlalejdis.pl)
Fot. Sylwia Wasin