Dieta w insulinooporności

Insulinooporność a dieta.
Insulinooporność jest sygnałem ostrzegawczym, który wysyła Twój organizm. Świadczy o możliwości rozwoju stanu przedcukrzycowego i zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Ale czym właściwe jest insulinooporność?

Insulinooporność to obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny, która odpowiada za regulację poziomu cukru we krwi. Nie jest to jednostka chorobowa, a zaburzenie metaboliczne, którego nie powinno się lekceważyć. W dużym uproszczeniu oznacza to, że nasz organizm nie potrafi poradzić sobie z produkowaną insuliną w zbyt dużych dawkach lub w tych odpowiednich ilościach, więc nie spełnia swojej podstawowej funkcji.

Często pojawiają się dodatkowe objawy, których nie potrafimy wytłumaczyć:

  • zmęczenie
  • senność (głównie po posiłku)
  • złe samopoczucie (głównie po posiłkach bogatych w węglowodany)
  • ochota na słodycze (często po posiłku)
  • niepokój
  • drżenie rąk
  • spadek koncentracji
  • bóle głowy
  • zaburzenia lipidowe


Co zrobić, by poczuć się lepiej?
Diagnozę oczywiście stawia lekarz w oparciu o wyniki badań, często we współpracy z endokrynologiem, dietetykiem, diabetologiem i lekarzem internistą.
Najważniejsze to stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety opartej o produkty o niskim indeksie glikemicznym.



Należy zatem stworzyć nową listę produktów:

  1. Produkty wielozbożowe, czyli mąki z pełnego przemiału (orkiszowa, gryczana, owsiana, żytnia, jeśli ma być pszenna to tylko typ od 1850 do 3000), zatem wybieramy pieczywo żytnie, razowe na zakwasie, z ziarnami, ze słonecznikiem. Musli wielozbożowe, bez cukru. Makarony durum z mąki pełnoziarnistej, ryż basmati, grube kasze, pęczak, orkiszowa, gryczana, owsiana. Mają to być produkty  bogate w węglowodany złożone i błonnik.
  2. Zalecane są nasiona i orzechy w ilości 20-30g dziennie.
  3. Owoce – wybieramy głównie kwaśne: maliny, truskawki, cytryny, kiwi, morele, agrest, awokado, grejpfruty.
  4. Mięso-można wybierać indyka lub kurczaka z wolnego chowu. Wybieramy produkty bez polepszaczy, nadmiaru soli , konserwantów i wzmacniaczy smaku. Im krótszy skład tym lepiej.
  5. Produkty mleczne- wybieraj niesłodzone, nieodtłuszczone, fermentowane produkty mleczne: jogurty, kefiry, i maślanki o niskiej zawartości laktozy. Dodatkami w diecie mogą być: mozzarella, feta, sery dojrzewające lub kozie.
  6. Tłuszcze: do gotowania używaj masła klarowanego, oleju kokosowego, oleju z awokado do szybkiego duszenia. Do dressingów używamy: oleju lnianego czy z rokitnika.
  7. Przyprawy: używaj świeżych i suszonych ziół (oregano, bazylia, kolendra, mięta, szałwia), przypraw suszonych (pieprz czarny, curry, liść laurowy). Unikaj gotowych mieszanek przypraw z glutaminianem sodu.
  8. Unikaj żywności wysoko przetworzonej, gotowych wypieków, które mają utwardzone oleje roślinne, cukier, sztuczne barwniki i aromaty.


Sylwia Wasin

(sylwia.wasin@dlalejdis.pl)

Fot. Sylwia Wasin




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat