Oczyszczanie organizmu to nic innego, jak trwająca maksymalnie 42 dni warzywno-owocowa półgłodówka, której dokładny plan został stworzony przez Dr Ewę Dąbrowską. Podstawą diety jest założenie, że główną podstawą leczenia chorób i schorzeń powinno być właściwe odżywianie. Jak sami sobie na pewno doskonale z tego zdajecie sprawę, w produktach spożywanych spożywanych przez nas na co dzień jest bardzo dużo niezdrowych dodatków. Konserwanty, sztuczne barwniki, środki ochrony roślin, polepszacze smaku – ich lista często zdaje się nie mieć końca. W przypadku wielu produktów można odnieść wrażenie, że sztuczne dodatki wiodą prym w składzie nad naturalnymi składnikami, które to przecież powinny być głównymi, jeśli nie jedynymi figurującymi na plakietkach i etykietach.
Jaki jest główny cel diety? Oczywiście przywrócenie wewnętrznej równowagi organizmu, jak również oczyszczenie go z toksyn, zalegających we wszystkich możliwych zakamarkach. Dieta, jak sama nazwa wskazuje, polega na jedzeniu wyłącznie samych warzyw i owoców (najlepiej z kontrolowanych, ekologicznych upraw – świetnym źródłem są chociażby bazary i małe sklepiki, sprzedające lokalną żywność). Dzienna racja nie powinna przekraczać 800 kcal. Głodówka powinna być przeprowadzana pod ścisłą kontrolą lekarza, ponieważ bądź co bądź jest dość restrykcyjna i trwa najdłużej 6 tygodni (w celach profilaktycznych wystarczy kilka dni). Warzywa i owoce możecie spożywać w postaci surowej, możecie je gotować w wodzie, na parze czy pieczone – oczywiście bez dodatku tłuszczu. Możecie je przyprawiać ziołami (unikajcie soli!). Z jadłospisu wykreślamy także ziemniaki, rośliny strączkowe (są bogate w białko), banany i winogrona (są dość kaloryczne). Na kilka dni przed wprowadzeniem diety warto przygotować nasz organizm. Zrezygnujmy z potraw mięsnych i produktów mlecznych. W czasie trwania głodówki warto wraz z lekarzem podjąć decyzję o wprowadzeniu suplementacji – pamiętajcie jednak, by zawsze robić to w porozumieniu z Waszym doktorem. Ważnym uzupełnieniem diety są ziołowe napary, niegazowana woda z dodatkiem mikro- i makroelementów, a także soki rozcieńczone wodą. Przez kilka pierwszych dni możecie czuć zmęczenie, mogą pojawić się bóle głowy i zawroty, jednak są to objawy przejściowe. Gdyby jednak dolegliwości nie mijały, zwróćcie się z prośbą o pomoc do lekarza (podobnie w przypadku wątpliwości czy jakichkolwiek problemów).
Jak każda tego typu dieta, tak i ta wiąże się z pewnymi ograniczeniami. Przeciwskazaniem do stosowania głodówki są nadczynność tarczycy, niedoczynność nadnerczy, cukrzyca (typ I), zaawansowana niewydolność serca, wątroby, nerek, gruźlica, nowotwory w ciężkim stadium, depresja, ostra porfiria. Z głodówki powinny zrezygnować także osoby po przeszczepie narządów, dzieci przed okresem dojrzewania, kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Dieta warzywno-owocowa wielu osobom przywróciła pełnię zdrowia. Znanych jest wiele przypadków, gdy kuracjusze zostali uwolnieni od ciężkich chorób. Choć to nieprawdopodobne, głodówka może przyczynić się do zmniejszenia lub nawet zniknięcia guzków w ciele. Pamiętajcie jednak o tym, by zawsze przed jej rozpoczęciem skonsultować się z lekarzem i pod jego opieką kontynuować wszelkie działania. W II części opiszemy etap wychodzenia z diety.
Zobacz również:
Katarzyna Kubiak
(katarzyna.kubiak@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com