Dieta warzywno-owocowa – I etap (oczyszczanie)

Oczyszczanie - I etap w diecie warzywno-owocowej.
Choroba, złe wyniki badań krwi, wysokie ciśnienie – kiedy w trudnych przypadkach zawodzą tradycyjne metody leczenia, warto zwrócić się o pomoc do naszej matki natury. Jak wygląda półgłodówka?

Oczyszczanie organizmu to nic innego, jak trwająca maksymalnie 42 dni warzywno-owocowa półgłodówka, której dokładny plan został stworzony przez Dr Ewę Dąbrowską. Podstawą diety jest założenie, że główną podstawą leczenia chorób i schorzeń powinno być właściwe odżywianie. Jak sami sobie na pewno doskonale z tego zdajecie sprawę, w produktach spożywanych spożywanych przez nas na co dzień jest bardzo dużo niezdrowych dodatków. Konserwanty, sztuczne barwniki, środki ochrony roślin, polepszacze smaku – ich lista często zdaje się nie mieć końca. W przypadku wielu produktów można odnieść wrażenie, że sztuczne dodatki wiodą prym w składzie nad naturalnymi składnikami, które to przecież powinny być głównymi, jeśli nie jedynymi figurującymi na plakietkach i etykietach.

Jaki jest główny cel diety? Oczywiście przywrócenie wewnętrznej równowagi organizmu, jak również oczyszczenie go z toksyn, zalegających we wszystkich możliwych zakamarkach. Dieta, jak sama nazwa wskazuje, polega na jedzeniu wyłącznie samych warzyw i owoców (najlepiej z kontrolowanych, ekologicznych upraw – świetnym źródłem są chociażby bazary i małe sklepiki, sprzedające lokalną żywność). Dzienna racja nie powinna przekraczać 800 kcal. Głodówka powinna być przeprowadzana pod ścisłą kontrolą lekarza, ponieważ bądź co bądź jest dość restrykcyjna i trwa najdłużej 6 tygodni (w celach profilaktycznych wystarczy kilka dni). Warzywa i owoce możecie spożywać w postaci surowej, możecie je gotować w wodzie, na parze czy pieczone – oczywiście bez dodatku tłuszczu. Możecie je przyprawiać ziołami (unikajcie soli!). Z jadłospisu wykreślamy także ziemniaki, rośliny strączkowe (są bogate w białko), banany i winogrona (są dość kaloryczne). Na kilka dni przed wprowadzeniem diety warto przygotować nasz organizm. Zrezygnujmy z potraw mięsnych i produktów mlecznych. W czasie trwania głodówki warto wraz z lekarzem podjąć decyzję o wprowadzeniu suplementacji – pamiętajcie jednak, by zawsze robić to w porozumieniu z Waszym doktorem. Ważnym uzupełnieniem diety są ziołowe napary, niegazowana woda z dodatkiem mikro- i makroelementów, a także soki rozcieńczone wodą. Przez kilka pierwszych dni możecie czuć zmęczenie, mogą pojawić się bóle głowy i zawroty, jednak są to objawy przejściowe. Gdyby jednak dolegliwości nie mijały, zwróćcie się z prośbą o pomoc do lekarza (podobnie w przypadku wątpliwości czy jakichkolwiek problemów).

Jak każda tego typu dieta, tak i ta wiąże się z pewnymi ograniczeniami. Przeciwskazaniem do stosowania głodówki są nadczynność tarczycy, niedoczynność nadnerczy, cukrzyca (typ I), zaawansowana niewydolność serca, wątroby, nerek, gruźlica, nowotwory w ciężkim stadium, depresja, ostra porfiria. Z głodówki powinny zrezygnować także osoby po przeszczepie narządów, dzieci przed okresem dojrzewania, kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Dieta warzywno-owocowa wielu osobom przywróciła pełnię zdrowia. Znanych jest wiele przypadków, gdy kuracjusze zostali uwolnieni od ciężkich chorób. Choć to nieprawdopodobne, głodówka może przyczynić się do zmniejszenia lub nawet zniknięcia guzków w ciele. Pamiętajcie jednak o tym, by zawsze przed jej rozpoczęciem skonsultować się z lekarzem i pod jego opieką kontynuować wszelkie działania. W II części opiszemy etap wychodzenia z diety.

Zobacz również:

Katarzyna Kubiak
(katarzyna.kubiak@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat