„Dieta ze smakiem” – recenzja

Recenzja książki „Dieta ze smakiem”.
Pyszne przepisy na zdrową sylwetkę i pogodę ducha. Kinga Paruzel kolejny raz podpowiada jak gotować, aby było smacznie i dietetycznie zarazem.

Jak się okazuje smacznie i dietetycznie to nie oksymoron, te dwa słowa wcale nie muszą się wykluczać. Dziś coraz więcej znanych dietetyków czy trenerów uczy i udowadnia, że dietetyczne i zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne i jednorodne. Wręcz przeciwnie, okazuje się, że to właśnie taki styl kulinarny sprzyja eksperymentowaniu i sięganiu po coraz to ciekawsze i zapomniane produkty. W rezultacie odkrywamy nowe smaki, jemy w sposób urozmaicony i przede wszystkim zdrowy. Do łask już dawno wróciła owsianka, teraz proponowana w zupełnie nowy sposób, nie nudna na mleku, ale z płatkami chia, z mango, prażonym jabłkiem, cukrem kokosowym czy na mleku migdałowym. Obecnie w modzie żywieniowej są trendy, które proponują zamienić mąkę pszenną na orkiszową albo kokosową albo jaglaną, albo jeszcze jakąś inną. Nagle odkrywamy jakie urozmaicenie produktów oferuje nam zdrowa dieta.

Wracając do książki Kingi Paruzel i jej przepisów. Bazą składników jej propozycji dań są właśnie te, różnorodne produkty, o których pisałam wyżej, ale jest to też taka propozycja, którą można dowolnie modyfikować, na przykład mleko owsiane zastąpić migdałowym albo każdym innym, które akurat posiadamy, cukier kokosowy cukrem trzcinowym albo agawą i tak dalej. W przepisach Kingi Paruzel podoba mi się łatwość z jaką można przygotować dania. Nie wymagają godziny stania przy kuchni, są lekkie tak i w przygotowaniu jak i w smaku. Placuszki na kefirze, które autorka proponuje, na dobrą sprawę to przecież racuchy z jabłkami, ale w zdrowszej odsłonie. Desery proponowane przez autorkę aż proszą się o przetestowanie. Moim pierwszym i bardzo trafionym celem okazał się przepis na Fit ciastka choco. Po prostu niebo w gębie. Na mące kokosowej z gorzką czekoladą, tylko dziesięć minut w piekarniku. Rewelacja. Mój mąż i córeczka byli zachwyceni. I takie słodycze bez obaw mogę podać własnemu dziecku.

Gorąco polecam tę książkę wszystkim smakoszom oraz tym, którzy mają pustkę w głowie, gdy próbują wymyślić coś na obiad czy śniadania. Naprawdę książka jest pełna inspiracji. A piękne zdjęcia zmotywują i zachęcą do spędzania więcej czasu w kuchni.

Aneta Nowak
(aneta.nowak@dlalejdis.pl)

Kinga Paruzel "Dieta ze smakiem", wyd. Burda, Warszawa 2017




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat