Dieta zgodna z wewnętrznym zegarem

Dostosuj dietę do swojego organizmu.
Chronodieta to aktualnie najpopularniejszy hit żywieniowy, który przybył do nas ze Stanów Zjednoczonych.

Tego typu dieta polega na tym, że jemy zdrowe produkty o ściśle określonych porach dnia. Chodzi o to, że określony rodzaj jedzenia dostarczamy sobie dokładnie wtedy, gdy jest on najlepiej wykorzystywany przez organizm, a nie zamieniany w tłuszcz. Dzięki temu nasz organizm działa sprawniej, a także tracimy zbędne kilogramy i zyskujemy płaski brzuch.

Oto trzy najważniejsze zasady chronodiety:

  1. Jedz śniadanie, obiad, kolację i 1-2 przekąski w ciągu dnia.
    Najważniejsze jest śniadanie. Rano możesz przygotować dużą porcję owsianki z dodatkiem orzechów. Na wczesny obiad, około godziny 12, doskonała będzie np. ryba na parze z dodatkiem brązowego ryżu i zielonych warzyw liściastych albo burger z ciemną fasolą. Na kolację zaś odpowiedni będzie miks warzyw (marchew, brokuły, kalafior). Jako przekąski znakomicie się sprawdzą np. świeże owoce sezonowe.
  2. Przestrzegaj stałych pór posiłków i nie pomijaj żadnego z nich.
    Dbaj także, by dania, które jadasz każdego dnia o tej samej porze, np. wszystkie śniadania, miały podobną wielkość. Każde większe odstępstwo organizm może zinterpretować jako stan zagrożenia. A wtedy gotów jest przestawić się ze spalania na gromadzenie zapasów.
  3. Naucz się przyrządzać warzywa najzdrowszymi metodami.
    W chronociecie polecane jest blanszowanie, czyli krótkie gotowanie przez 1-3 minuty. Warzywa można też prażyć, tzn. piec w piekarniku przez 15-30 minut w temperaturze około 180 stopni. Zaleca się także duszenie i gotowanie na parze.


Jakie produkty są dozwolone?

  • Warzywa bez skrobi: brokuły, cebula, papryka, pomidory, marchew
  • Produkty zbożowe z pełnego ziarna: pieczywo, makarony, pełnoziarnisty ryż, kasze
  • Zdrowe tłuszcze: oliwa, oliwki, awokado, orzechy włoskie
  • Ryby: łosoś, pstrąg tęczowy
  • Owoce, zwłaszcza jagodowe: truskawki, maliny, jeżyny, borówki, jagody, porzeczki


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat