Tego typu dieta polega na tym, że jemy zdrowe produkty o ściśle określonych porach dnia. Chodzi o to, że określony rodzaj jedzenia dostarczamy sobie dokładnie wtedy, gdy jest on najlepiej wykorzystywany przez organizm, a nie zamieniany w tłuszcz. Dzięki temu nasz organizm działa sprawniej, a także tracimy zbędne kilogramy i zyskujemy płaski brzuch.
Oto trzy najważniejsze zasady chronodiety:
- Jedz śniadanie, obiad, kolację i 1-2 przekąski w ciągu dnia.
Najważniejsze jest śniadanie. Rano możesz przygotować dużą porcję owsianki z dodatkiem orzechów. Na wczesny obiad, około godziny 12, doskonała będzie np. ryba na parze z dodatkiem brązowego ryżu i zielonych warzyw liściastych albo burger z ciemną fasolą. Na kolację zaś odpowiedni będzie miks warzyw (marchew, brokuły, kalafior). Jako przekąski znakomicie się sprawdzą np. świeże owoce sezonowe.
- Przestrzegaj stałych pór posiłków i nie pomijaj żadnego z nich.
Dbaj także, by dania, które jadasz każdego dnia o tej samej porze, np. wszystkie śniadania, miały podobną wielkość. Każde większe odstępstwo organizm może zinterpretować jako stan zagrożenia. A wtedy gotów jest przestawić się ze spalania na gromadzenie zapasów.
- Naucz się przyrządzać warzywa najzdrowszymi metodami.
W chronociecie polecane jest blanszowanie, czyli krótkie gotowanie przez 1-3 minuty. Warzywa można też prażyć, tzn. piec w piekarniku przez 15-30 minut w temperaturze około 180 stopni. Zaleca się także duszenie i gotowanie na parze.
Jakie produkty są dozwolone?
- Warzywa bez skrobi: brokuły, cebula, papryka, pomidory, marchew
- Produkty zbożowe z pełnego ziarna: pieczywo, makarony, pełnoziarnisty ryż, kasze
- Zdrowe tłuszcze: oliwa, oliwki, awokado, orzechy włoskie
- Ryby: łosoś, pstrąg tęczowy
- Owoce, zwłaszcza jagodowe: truskawki, maliny, jeżyny, borówki, jagody, porzeczki
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com