Dietetyczna ryba po grecku
Przepis na pyszną, dietetyczną rybę po grecku.
Składniki:
- 4 płaty filetów mintaja lub dorsza
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 2 cebule
- 1 puszka pomidorów bez skóry lub 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Przygotowanie:
- Warzywa obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Cebule posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na oliwie.
- Pomidory w puszce zmiksuj.
- Do cebuli dodaj pozostałe, starte warzywa i wymieszaj, po czym dodaj pomidory i przyprawy.
- Duś wszystko na małym ogniu przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu.
- Rybę pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny, popieprz i lekko posól.
- Rybę ułóż na folii aluminiowej, zawiń i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut.
- Gdy warzywa będą miękkie, układaj je na półmisku naprzemiennie z upieczoną rybą.
- Potrawę podawaj na ciepło lub na zimno.
Agnieszka Brewka
(agnieszka.brewka@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com