Jeśli lubimy grillować, a przy tym zależy nam na dbaniu o prawidłową wagę, dobrze zrezygnować z pieczenia na ruszcie tłustych mięs, takich jak karkówka czy kiełbasa wieprzowa, a zamienić je na drób i ryby, np. kurczaka, łososia i pstrąga. Aby tworzące się podczas grillowania opary nie szkodziły mięsu, które chcemy potem konsumować, mądrze jest kłaść je na aluminiowe tacki, a nie bezpośrednio na ruszt. Aby spotkanie rodzinne przy grillu nie skończyło się zatruciem pokarmowym, opłaca się dopilnować, aby grillowane mięso zostało zawsze odpowiednio wypieczone. Nawet jeśli bowiem z wierzchu wygląda już na nadające się do spożycia, w środku może być jeszcze być surowe. Nie spieszmy się więc ze ściąganiem tego produktu z rusztu.
Aby grillowanie było jak najbardziej zdrowe, opłaca się zasmakować w grillowanych warzywach. Są bowiem one lekkostrawne i stosunkowo małokaloryczne. Świetnie sprawdzają się tu ziemniaki, marchewki, szparagi, cukinie, pomidory, papryki, kukurydza. Grillować można również owoce. Nie jest to w Polsce zbyt popularne, ale jeśli znudziły nam się typowe przysmaki z rusztu, przypiec możemy dla odmiany np. jabłka, gruszki czy banany. Aby urozmaicić posiłek z grilla, poddać obróbce termicznej możemy grzyby. Dobrym pomysłem jest więc położenie na ruszt choć kilku pieczarek. Aby nasze szaleństwa grillowe nie kończyły się bólami brzucha z przejedzenia i niespodziewaną nadwagą, dobrze odstawić też tłuste, niezdrowe sosy, a do potraw z rusztu dodawać np. jogurt naturalny z ziołami albo musztardę. Aby nie dostarczać organizmowi pustych kalorii i nie narażać się na wzdęcia, warto zrezygnować z konsumpcji gazowanych napojów przy grillowaniu.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com