„Dietetyczne przepisy” – recenzja

Recenzja książki „Dietetyczne przepisy”.
Marek Bardadyn łamie mity o drogim i skomplikowanym odchudzaniu.

Opracowana przez autora dieta strukturalna opiera się na niskokalorycznych, ale maksymalnie odżywczych produktach, które pomogą jednocześnie stracić na wadze, odjąć sobie lat i poprawić stan zdrowia. Oparte na niej przepisy sprawdzą się więc nie tylko dla osób, które chcą schudnąć, ale dla każdego komu zależy na zachowaniu zdrowia i energii na długie lata.

Biorąc do ręki „Dietetyczne przepisy” dostajemy książkę kucharską z recepturami na zdrowe i smaczne posiłki, ale i kompleksowy poradnik, który pomoże we wprowadzeniu dobrych nawyków żywieniowych do diety. Już we wstępie otrzymujemy garść praktycznych porad na temat wartościowych składników, które powinny znaleźć się w każdej spiżarni oraz sprzętów kuchennych, których warto używać w kuchni. Poza tym, wiele przepisów jest opatrzonych komentarzami autora na temat poszczególnych produktów, ich wpływu na zdrowie i sylwetkę oraz walorów smakowych. Jest to zwłaszcza pomocne dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem. Dla bardziej zaawansowanych będzie to dokonała okazja do uzupełnienia wiedzy.

Wszyscy pragnący schudnąć dostają w postaci „Dietetycznych przepisów” pełen arsenał do walki z nadprogramowymi kilogramami. I co najważniejsze, takie odchudzanie nie będzie wymagało zakupu drogich i wyszukanych składników. Wiele osób obawia się, że zdrowy styl życia może stanowić zagrożenie dla ich portfela. Na szczęście dieta strukturalna bazuje na znanych produktach, które można zakupić w każdym większym supermarkecie w przystępnej cenie. Dodatkowo, każdy przepis opatrzony jest informacją o zawartości białek, tłuszczy i węglowodanów oraz o jego kaloryczności, co niezwykle ułatwia kontrolowanie bilansu kalorycznego.

Co najbardziej spodobało mi się w przepisach Marka Bardadyna? Prostota połączona z różnorodnością. Z przygotowaniem przedstawionych propozycji posiłków poradzi sobie naprawdę każdy! Instrukcje są jasne i szczegółowe. Żaden z przepisów nie wymaga także wielu godzin spędzonych w kuchni. Książka może się więc okazać wybawieniem dla wszystkich zabieganych. Z drugiej strony, różnorodność propozycji dań jest naprawdę ogromna. Są to śniadania- zarówno słodkie, jak i wytrawne, koktajle, zupy, mięsa, ryby, dania mączne, sałatki i desery. Przepisy czerpią inspiracje zarówno z tradycyjnej, polskiej kuchni, jak i kuchni włoskiej czy meksykańskiej. Znajdziemy więc i propozycję „odchudzonej” wersji schabowego, jak i przepis na pizzę na spodzie z tortilli. Zdecydowana większość posiłków nadaje się także do zabrania ze sobą do pracy czy szkoły, co może skutecznie powstrzymać nas przed zakupem niezdrowych przekąsek czy wizytą w fast-foodzie, gdy poczujemy się głodni poza domem.

W tego typu publikacji, oczywiście najważniejsze są przepisy. Trudno jednak nie zwrócić uwagi na przepiękną szatę graficzną książki. Każdy przepis opatrzony jest ilustracją gotowego już posiłku, która sprawia, że od razu mamy ochotę zakasać rękawy i zacząć gotować. Wygląd dań naprawdę robi duże wrażenie, co jest zaskakujące biorąc pod uwagę jak niewiele wysiłku wymaga ich przygotowanie.

Komu poleciłabym tę książkę? Po pierwsze, każdemu kto myśli, że aby schudnąć i zdrowo się odżywiać trzeba dużo czasu, pieniędzy i wyrzeczeń. Po drugie, osobom początkującym, które nie wierzą w swoje umiejętności kulinarne. Wreszcie każdemu, kto chce być zdrowy, szczupły i pełen energii.

Teresa Kasprzak
(teresa.kasprzak@dlalejdis.pl)

Marek Bardadyn, Dietetyczne przepisy, Poznań, Dom Wydawniczy Rebis, 2017




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat