Dodatek kremowego awokado, aromatycznych listków bazylii i soku z cytryny nada tradycyjnemu bohaterowi świąt ciekawego charakteru, trochę we włoskim stylu. Koniecznie spróbujcie!
DIP CHRZANOWY Z AWOKADO I BAZYLIĄ
Składniki
- 15-20 g bazylii, świeżej, tylko liście
- 300 g awokado, bardzo dojrzałego, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 80 g chrzanu tartego, śmietankowego, ze słoika
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Bazylię zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać awokado, rozdrobnić 5 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, wymieszać 10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
- Dip chrzanowy z awokado i bazylią podawać jako dodatek do jajek, wędlin i serów.
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:
- Bazylię posiekać, przełożyć do blendera.
- Dodać awokado, rozdrobnić.
- Dodać sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, wymieszać. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
- Dip chrzanowy z awokado i bazylią podawać jako dodatek do jajek, wędlin i serów.
Fot. Thermomix
Informacja prasowa