Dip chrzanowy z awokado i bazylią

Nie tylko z majonezem – przepis na sos do jaj i wędlin na Wielkanoc
Na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć chrzanu, ale kto powiedział, że musi on występować solo?

Dodatek kremowego awokado, aromatycznych listków bazylii i soku z cytryny nada tradycyjnemu bohaterowi świąt ciekawego charakteru, trochę we włoskim stylu. Koniecznie spróbujcie!

DIP CHRZANOWY Z AWOKADO I BAZYLIĄ

Składniki

  • 15-20 g bazylii, świeżej, tylko liście
  • 300 g awokado, bardzo dojrzałego, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 80 g chrzanu tartego, śmietankowego, ze słoika
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć bazylię, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Bazylię zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać awokado, rozdrobnić 5 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, wymieszać 10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
  4. Dip chrzanowy z awokado i bazylią podawać jako dodatek do jajek, wędlin i serów.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

  1. Bazylię posiekać, przełożyć do blendera.
  2. Dodać awokado, rozdrobnić.
  3. Dodać sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, wymieszać. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
  4. Dip chrzanowy z awokado i bazylią podawać jako dodatek do jajek, wędlin i serów.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat