Dla dobra kości i stawów

Zdrowa dieta dla dobra kości i stawów.
By móc cieszyć się zdrowymi i mocnymi kośćmi oraz stawami, powinniśmy zadbać o prawidłową dietę.

Jeśli do tej pory nie włączyliśmy do swojej codziennej diety pewnych produktów, które mają wspomóc nasze kości i stawy, powinniśmy to zrobić jak najszybciej.

  • Nabiał – mleko, twaróg, kefir – produkty mleczne są cennym źródłem wapnia, który stanowi podstawowy budulec kości. Badania naukowe potwierdziły, że codzienne picie szklanki mleka (również odtłuszczonego) spowalnia zmiany zwyrodnieniowe w stawach kolanowych u kobiet. Dorośli powinni spożywać dwie porcje nabiału dziennie. Pamiętajmy, że nie można łączyć go z roślinami strączkowymi, szczawiem lub botwinką – ograniczają one wchłanianie i przyswajanie wapna.
  • Jabłka, orzechy, migdały, sezam – skórka i miąższ z jabłek zawiera florydzynę i kwercetynę, czyli związki, które zwiększają gęstość krwi, chronią przed osteoporozą i wzmacniają odporność.  Migdały, orzeszki ziemne i laskowe to bogactwo białka – budulca chrząstki stawowej. Z kolei ziarno sezamowe ma więcej wapnia niż mleko. Dlatego warto codziennie jeść jedno jabłko i garść orzechów z sezamem.
  • Tłuste ryby morskie – makrela, tuńczyk, sardynka, śledź – to cenne źródło witaminy D3 oraz kwasów omega-3, które są ważne dla chorych na reumatoidalne zapalenie stawów. Dietetycy zalecają, by tłuste ryby jeść co najmniej dwa razy w tygodniu. Najzdrowsze są ryby pieczone lub gotowane na parze, bo tracą najmniej minerałów. Z kolei ryby wędzone są źródłem pełnowartościowego białka. Ze względu na wysoka zawartość soli należy unikać ryb w puszkach, szczególnie gdy zmagamy się z nadciśnieniem.
  • Galaretki – z nóżek drobiowych oraz owocowe – zawierają kolagen, stanowiący budulec tkanki łącznej, który wzmacnia kości, ścięgna i stawy, przyspieszając ich regenerację.
  • Warzywa zielone – brokuły, brukselka, fasolka szparagowa są bogate w wapń, witaminę K, które biorą udział w procesie mineralizacji kości. Tego typu warzywa powinno się jeść warzywa codziennie. Warto pamiętać, by nie łączyć ich z kawą i herbatą.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat