Dla dobra kości i stawów
By móc cieszyć się zdrowymi i mocnymi kośćmi oraz stawami, powinniśmy zadbać o prawidłową dietę.
Jeśli do tej pory nie włączyliśmy do swojej codziennej diety pewnych produktów, które mają wspomóc nasze kości i stawy, powinniśmy to zrobić jak najszybciej.
- Nabiał – mleko, twaróg, kefir – produkty mleczne są cennym źródłem wapnia, który stanowi podstawowy budulec kości. Badania naukowe potwierdziły, że codzienne picie szklanki mleka (również odtłuszczonego) spowalnia zmiany zwyrodnieniowe w stawach kolanowych u kobiet. Dorośli powinni spożywać dwie porcje nabiału dziennie. Pamiętajmy, że nie można łączyć go z roślinami strączkowymi, szczawiem lub botwinką – ograniczają one wchłanianie i przyswajanie wapna.
- Jabłka, orzechy, migdały, sezam – skórka i miąższ z jabłek zawiera florydzynę i kwercetynę, czyli związki, które zwiększają gęstość krwi, chronią przed osteoporozą i wzmacniają odporność. Migdały, orzeszki ziemne i laskowe to bogactwo białka – budulca chrząstki stawowej. Z kolei ziarno sezamowe ma więcej wapnia niż mleko. Dlatego warto codziennie jeść jedno jabłko i garść orzechów z sezamem.
- Tłuste ryby morskie – makrela, tuńczyk, sardynka, śledź – to cenne źródło witaminy D3 oraz kwasów omega-3, które są ważne dla chorych na reumatoidalne zapalenie stawów. Dietetycy zalecają, by tłuste ryby jeść co najmniej dwa razy w tygodniu. Najzdrowsze są ryby pieczone lub gotowane na parze, bo tracą najmniej minerałów. Z kolei ryby wędzone są źródłem pełnowartościowego białka. Ze względu na wysoka zawartość soli należy unikać ryb w puszkach, szczególnie gdy zmagamy się z nadciśnieniem.
- Galaretki – z nóżek drobiowych oraz owocowe – zawierają kolagen, stanowiący budulec tkanki łącznej, który wzmacnia kości, ścięgna i stawy, przyspieszając ich regenerację.
- Warzywa zielone – brokuły, brukselka, fasolka szparagowa są bogate w wapń, witaminę K, które biorą udział w procesie mineralizacji kości. Tego typu warzywa powinno się jeść warzywa codziennie. Warto pamiętać, by nie łączyć ich z kawą i herbatą.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com