Dlaczego warto pić gorącą czekoladę?
Gorąca czekolada to jeden z obowiązkowych napojów rozgrzewających, które powinnyśmy pić w okresie zimowym.
Czekolada pod każdą postacią jest dobra na wszystko. Jednak czekolada w formie płynnej, na dodatek podgrzana do odpowiedniej temperatury, z dodatkami aromatycznych przypraw smakuje o niebo lepiej.
Oto kilka zalet picia gorącej czekolady:
- Poprawia samopoczucie - dzięki zawartości magnezu pomaga zwalczać stres, lęk i depresję.
- Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.
- Spożywana regularnie zapobiega chorobom serca, zwyrodnieniu plamki żółtej i przedwczesnemu starzeniu się, a nawet zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
- Zwiększa moc mózgu - picie gorącej czekolady przyczynia się do zwiększenia potencjału umysłowego i poprawia ogólny stan zdrowia mózgu. Znajdujące się w niej flawonoidy zwiększają przepływ krwi i lepiej dotleniają mózg, co poprawia zdolność kojarzenia i zapamiętywania.
- Może pomóc schudnąć - ciemna, gorzka czekolada wywołuje uczucie sytości na dłużej. Poza tym daje zastrzyk energii, dzięki czemu jesteśmy bardziej aktywni fizycznie i spalamy więcej kalorii.
- Każdy lubi czekoladę i jest to świetny pretekst do spotkania się ze znajomymi, rodziną lub koleżankami.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com