Dlaczego warto pić gorącą czekoladę?

Pij gorącą czekoladę!
Gorąca czekolada to jeden z obowiązkowych napojów rozgrzewających, które powinnyśmy pić w okresie zimowym.

Czekolada pod każdą postacią jest dobra na wszystko. Jednak czekolada w formie płynnej, na dodatek podgrzana do odpowiedniej temperatury, z dodatkami aromatycznych przypraw smakuje o niebo lepiej.

Oto kilka zalet picia gorącej czekolady:

  1. Poprawia samopoczucie - dzięki zawartości magnezu pomaga zwalczać stres, lęk i depresję.
  2. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki.
  3. Spożywana regularnie zapobiega chorobom serca, zwyrodnieniu plamki żółtej i przedwczesnemu starzeniu się, a nawet zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.
  4. Zwiększa moc mózgu - picie gorącej czekolady przyczynia się do zwiększenia potencjału umysłowego i poprawia ogólny stan zdrowia mózgu. Znajdujące się w niej flawonoidy zwiększają przepływ krwi i lepiej dotleniają mózg, co poprawia zdolność kojarzenia i zapamiętywania.
  5. Może pomóc schudnąć - ciemna, gorzka czekolada wywołuje uczucie sytości na dłużej. Poza tym daje zastrzyk energii, dzięki czemu jesteśmy bardziej aktywni fizycznie i spalamy więcej kalorii.
  6. Każdy lubi czekoladę i jest to świetny pretekst do spotkania się ze znajomymi, rodziną lub koleżankami.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat