Przewlekłe zmęczenie to zawsze sygnał alarmowy. Specjaliści przestrzegają, żeby nie bagatelizować tego z pozoru banalnego objawu. Istnieją pewne choroby, które bardzo długo rozwijają się w ukryciu, a zmęczenie jest pierwszym, a niekiedy nawet jedynym symptomem.
Zimowa chandra
Uczucie zmęczenia, wręcz wyczerpania często ma związek z sezonową depresją. A wszystkiemu jest winna melatonina, czyli hormon snu. Jej ilość zależy od tego, ile światła dociera przez oko do mózgu. Późną jesienią i zimą, gdy słońca jest mało, mózg produkuje więcej hormonu snu. Stąd bierze się ciągłe zmęczenie, ociężałość, apatia. Gdy na dworze szaro i ponuro, zmniejsza się wydzielanie m. in. serotoniny, która odpowiada za nasz nastrój.
Jak sobie pomóc? Przede wszystkim dużo spacerujmy. Wykorzystujmy każdy słoneczny dzień, żeby doświetlić się na świeżym powietrzu. W naszym jadłospisie powinno znaleźć się więcej węglowodanów, takich jak pełnoziarniste makarony czy brązowy ryż. Ważne są także witaminy: A, z grupy B, C i E oraz makroelementy: magnez, żelazo, cynk, selen.
Wahania hormonów
Powodem naszego zmęczenia mogą by wahania poziomu kobiecych hormonów – estrogenów. Oprócz zmęczenia bardzo charakterystyczne są zaburzenia miesiączkowania, stajemy się rozdrażnione i bardzo często płaczemy bez powodu.
Jak sobie pomóc? Do codziennej diety włączamy ziarenka sezamu i olej lniany. Sezam ma pozytywny wpływ na kobiecą gospodarkę hormonalną. Olej, ze względu na dużą zawartość kwasów omega-3 , dodaje sił i zapobiega stanom depresyjnym.
Zbyt mało żelaza
Brak sił bardzo często wiąże się z brakami w magazynach żelaza. Gdy w naszym organizmie jest zbyt mało tego pierwiastka, zmniejsza się liczba czerwonych krwinek. Albo zawierają one za mało hemoglobiny – czerwonego barwnika krwi, który dostarcza tlen do komórek. Wówczas narządy wewnętrzne są niedotlenione i gorzej pracują, a my czujemy się zmęczone i senne.
Jak sobie pomóc? Gdy zauważymy u siebie niepokojące objawy, najlepiej zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu i poprosić o skierowanie na badanie krwi. W wielu przypadkach niedokrwistość można wyleczyć dietą. Do jadłospisu włączamy więcej czerwonego mięsa i wątróbki w połączeniu z papryką i kiszoną kapustą. Zawierają one witaminę C, która ułatwia przyswajanie cennego pierwiastka.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com