Dobra, bo polska

Fajerczak z farszem z kiełbasą i pieczarkami - przepis kulinarny.
Biała, parzona, wędzona. Serwowana jako samodzielne danie lub jako dodatek, wzbogacający smak potraw.

Tradycyjna, polska kiełbasa, nie ma sobie równych. Kto próbował zagranicznej wersji tego produktu wie, że nic nie jest w stanie zastąpić bogactwa smaku i aromatu kiełbasy przygotowanej według rodzimych receptur.

Fajerczak z farszem z kiełbasą i pieczarkami

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 125 ml zsiadłego mleka

Składniki na farsz:

  • 300 g kiełbasy śląskiej spec (np. od JBB Bałdyga)
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • łyżka smalcu

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto, zostawiamy pod przykryciem na jakiś czas. Ciasto przekładamy na stolnicę, kroimy na kawałki i rozwałkowujemy na mniejsze placuszki. Smażymy na suchej patelni na wolnym ogniu z obu stron. Kiełbasę kroimy w plastry, pieczarki na ćwiartki i cebulę w pióra. Podsmażamy wszystko na smalcu, aż do zrumienienia. Gotowe fajerczaki podajemy z przygotowanym farszem.

Fot. JBB Bałdyga
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat