Dodatki do grillowania

Szaszłyki po grecku - przepis.
Prawdopodobnie przyrządzenie kiełbaski z grilla i opieczenie ziemniaków nie stanowi dla nikogo problemu.

Tegoroczny sezon to idealny czas na wypróbowanie nowych przepisów. W końcu urozmaicony jadłospis to podstawa, prawda? Ta sama zasada dotyczy jedzenia na łonie natury. Sprawdź, czy znasz najważniejsze zasady udanego grillowania i poznaj nasz sprawdzony przepis na prostą, ale zaskakującą potrawę.

Dodatki
Są niezbędne tak samo, jak marynata do mięsa! Sosy i dipy są w stanie znakomicie wydobyć głębię smaku z potraw i podkreślić ich walory. Ważne jest zachowanie umiaru. Nie szalej z czosnkiem i innymi przyprawami, gdy na ruszcie lądują ryby, owoce morza lub inne delikatne mięsa. Przygotuj także solidny zapas warzyw! Część z nich świetnie nadaje się do grillowania. Papryka, cukinia, kukurydza albo bakłażan są wybornym materiałem na pełne, wegetariańskie danie główne. Jednocześnie będą pysznym, chrupiącym dodatkiem do porcji mięsa. Większość z nich potrzebuje zaledwie kilku minut spędzonych nad żarem, więc są idealną opcją dla niecierpliwych. Z warzywami możesz poszaleć!

Skoro już o tym mowa, to nie bój się ich mieszania w najróżniejszych sałatkach. Wykorzystuj sezonowe warzywa, o które wiosną i latem naprawdę łatwo. Niech będą lekką przeciwwagą dla cięższych, mięsnych dań. Lekkie dressingi przygotujesz z oliwą, octem winnym i ziołami. Zależy ci na czymś prostym? Dobrze się składa! Naszą kolejną propozycją, w sam raz na grillowanie dla początkujących są szaszłyki po grecku. Nikt ze znajomych nie domyśli się, że występujesz w roli organizatora plenerowego przyjęcia po raz pierwszy.

Szaszłyki po grecku

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Ilość osób: 6

Składniki:

  • 1 ser grecki feta
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe Knorr
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 1 sałata lodowa
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 2 zielone ogórki
  • 200 g czarnych oliwek

Sposób przygotowania:

  1. W naczyniu połącz sok z cytryny, Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe Knorr oraz oliwę z oliwek.
  2. Pokrój papryki, cebulę i ser feta w kostkę o grubości 1,5 cm. Ogórka podziel na cztery części, usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój w kostkę. Przekrój na pół pomidorki koktajlowe.
  3. Zroluj liście sałaty i przekłuj ich środek wykałaczką. Naprzemiennie nadziewaj wykałaczki kolorowymi paprykami, serem feta, czerwoną cebulą, ogórkiem, połówkami pomidorków i czarnymi oliwkami. Szaszłyki polej przygotowanym dressingiem.

Fot. Knorr
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat