Dodatki do mięs PREMIUM od Stovitu – tradycja w nowej odsłonie

Święta z jarzębiną, żurawiną, borówkami Stovit do mięs i serów.
Święta spędzone w gronie rodziny przy stole zastawionym ulubionymi potrawami to dla wielu z nas najpiękniejszy dni w roku.

Magiczny czas kolędowania przy choince i obdarowywania się życzeniami i prezentami jest wyjątkowy z wielu powodów – pięknych tradycji, rodzinnych spotkań, a także świątecznych smaków, do których tak chętnie wracamy każdego roku. A gdyby tak trochę urozmaicić dobrze znane potrawy oryginalnymi dodatkami? Przy odrobinie inwencji, kto wie – może ustanowimy jeszcze smaczniejsze tradycje…

W wielu polskich domach zgodnie ze starym zwyczajem na wieczerzy wigilijnej nie jada się mięs, ale za to stanowią one pozycję obowiązkową podczas obiadu pierwszego dnia Świąt. Niezależnie od tego, jakiego rodzaju danie mięsne zagości tego roku na naszym stole, możemy w łatwy i niezwykle efektowny sposób wzbogacić jego smak z pomocą dodatków do mięs PREMIUM firmy Stovit, występujących w trzech oryginalnych smakach. Podane są w poręcznych i eleganckich słoiczkach, dzięki czemu spokojnie możemy postawić je koło świątecznych potraw, aby nasi goście mogli nakładać je sobie wedle uznania.

Jeżeli lubimy oryginalne i nietuzinkowe dodatki kulinarne, obecność jarzębiny na świątecznym obiedzie z pewnością pozytywnie zaskoczy naszych gości. Jeśli jednak wolimy tradycyjne, bardziej sprawdzone smaki, borówka i żurawina także nas nie zawiodą - wszystko zależy od sposobu podania i naszych indywidualnych preferencji. W te Święta powitajmy gości tradycyjnymi daniami w nowej, jeszcze lepszej odsłonie! Na pierwszy ogień weźmy przepisy, które zawsze się sprawdzają. Dobrym pomysłem jest pieczeń z kaczki – to nieskomplikowane, efektowne a zarazem wykwintne danie perfekcyjnie komponuje się z wszelakimi dodatkami. Dodatkową zaletą tej potrawy jest duża łatwość przyrządzenia.

Najpierw opatrzoną kaczkę należy odstawić na pół godziny do posolonej wody. Następnie mięso  nacieramy solą, pieprzem oraz dobrej jakości oliwą. Pieczemy przez pół godziny grzbietem do góry w temperaturze 230oC. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180oC, naczynie, w którym pieczemy kaczkę przykrywamy i pieczemy jeszcze dwie godziny, przewracając raz na jakiś czas mięso. To wszystko – ten przepis jest łatwy do wykonania nawet dla początkujących szefów kuchni. Teraz wystarczy odlać tłuszcz, przestudzić mięso podzielić je na części. Jeżeli nasz piekarnik posiada funkcję grilla, możemy jeszcze wyłożyć przygotowane mięso na blaszce skórą do góry i wstawić na najwyższą półkę piekarnika aż do lekkiego zarumienienia – w ten sposób kaczka stanie się delikatnie chrupiąca i jeszcze bardziej apetyczna. Voila! Główne danie na pierwszy dzień Świąt jest już prawie gotowe – prawie, bo pozostaje jeszcze ukoronować je dodatkiem PREMIUM w postaci wybornej żurawiny, jarzębiny lub borówek. Smacznego!

ip

fot. Stovit




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat