Dolma - gołąbki w gruzińskim wydaniu

Dolma - przepis kulinarny.
Wrzesień kojarzy nam się z końcem wakacji, powrotem do szkół i pracy. W Gruzji wrzesień jest wyjątkowym miesiącem, ponieważ jest to czas Rtveli – święta związanego z winobraniem. Winogrona to nie tylko owoce, ale też liście których można użyć do zrobienia gruzińskiej wersji gołąbków.

Składniki:

  • 60 liści winorośli
  • pół kilograma mięsa mielonego
  • 120 g ryżu
  • 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki
  • ½ łyżeczki suszonej kolendry
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule

Przygotowanie:

  1. Umyj liście w zimnej wodzie i włóż do garnka z osoloną, wrzącą wodą. Ułóż je w taki sposób, aby leżały rozwinięte, jeden na drugim. Gotuj przez 3-4 minuty. Kiedy się ugotują, wlej cały garnek (wodę i liście) do zlewu pełnego zimnej wody i pozwól liściom ostygnąć.
  2. Ugotuj ryż, następnie przesyp do sitka i polej zimną wodą, aby się nie kleił.
  3. Ugotowany ryż wraz z mięsem mielonym wrzuć do miski, dodaj drobno posiekany czosnek z cebulą, pół łyżeczki suszonej kolendry, łyżeczkę czerwonej papryki i sól, wymieszaj.
  4. Nadzienie podziel na mniejsze część i uformuj z nich paski o długości ok. 5-6cm.
  5. Ostrożnie połóż mokry liść winorośli na płaskiej powierzchni i umieść uformowane nadzienie u podstawy liścia. Zawijaj tak jak w przypadku zwykłych gołąbków.
  6. Po wykorzystaniu całego farszu i liści, ułóż przygotowane gołąbki warstwami w głębokim garnku. Upewnij się, że są one ułożone blisko siebie. Przykryj je talerzem i obciąż talerz cięższym przedmiotem.
  7. Do garnka wlej lekko posoloną, przegotowaną wodę do wysokości talerza.
  8. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez 30-35 minut.

Smak Dolmy dopełni kieliszek półwytrawnego wina Marani. Kombinacja tego dania z gruzińskim winem Pirosmani, spotęguje smak i sprawdzi się idealnie podczas rodzinnego obiadu!

Fot. Marani
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat