"Domowa kuchnia polska" - recenzja

Recenzja książki "Domowa kuchnia polska".
Mnóstwo inspiracji kulinarnych dla miłośników rodzimej kuchni. Smacznie, sycąco, różnorodnie.

"Domowa kuchnia polska" Małgorzaty Caprari zawiera 375 przepisów współczesnej kuchni polskiej, przepisów ułatwiających przygotowywanie codziennych posiłków. Dzięki posiadaniu tej publikacji ci, którzy przepadają za narodowymi i lokalnymi potrawami, nie będą mieć problemów ze znalezieniem odpowiadających im pomysłów na przekąski, desery, sałatki czy obiady. Wydana przez warszawskie wydawnictwo RM książka jest bardzo praktyczna i czytelna. Dzięki szczegółowemu spisowi treści bardzo łatwo się w niej odnaleźć. Po wstępie opisującym różne przyprawy, zapoznać się można z inspiracjami kulinarnymi na przekąski, dania z jajek, zupy, dania mięsne, dania z ryb, dania jednogarnkowe. Wiecznych łasuchów ucieszyć powinien fakt, że nie brakuje w książce przepisów na zapiekanki, kluski, pierogi, placki, naleśniki, omlety, surówki, sałatki, ciasta, ciasteczka i desery. Publikacja zawiera ponadto aż 20 przepisów na sosy.

"W domowej kuchni polskiej" odnajdziemy instrukcje kulinarne zarówno na szybkie, proste, jak i bardziej czasochłonne potrawy. Przepisy  przyciągają swoimi nazwami. Jak tu się bowiem oprzeć grzybowej babci Julii, absolutnie wspaniałym rolmopsom, zapiekance prezydenckiej, wesołemu kociołkowi mięsnemu, imieninowym gołąbkom Marysi, pieczarkom przyrządzonym po hrabiowsku, cukinii w bieliźnie, babcinemu plackowi śliwkowemu, kruszonce z szarlotką na szybko, tortowi królewskiemu, szykownym brzoskwiniom po konstancińsku. Prawdziwa poezja kulinarna. Apetyt pobudzony na całego. "Domowa kuchnia polska" Małgorzaty Caprari to wspaniałe połączenie potraw tradycyjnych z nowoczesnymi. Ta pozycja wydawnicza wpaść więc może w gusta zarówno amatorów  dań klasycznych, jak i tych, którzy lubią współczesne i oryginalne wydania potraw znanych z dziada pradziada. To książka w przystępny sposób przybliżająca tajniki przyrządzania różnorodnych potraw; uniwersalna; poszerzająca kulinarne horyzonty. Wydana przez wydawnictwo RM książka świetnie sprawdzi się na prezent dla osób, które w kuchni czują się jak ryba w wodzie. Dostarcza bowiem multum pomysłów na małe i większe co nieco na ząb. Nie mam wątpliwości, że "Domowa kuchnia polska" to publikacja, którą warto posiadać w swojej domowej biblioteczce. Polecam.

Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)

Małgorzata Caprari, “Domowa kuchnia polska”, wydawnictwo RM, Warszawa 2021




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat