Przygotowując posiłek, musimy pamiętać o tym, co lubi nasz połówka. Posiłek ma być przyjemnością, a nie treningiem degustacji produktów, do których nie jesteśmy przekonani. Kochacie słoneczną Italię? Warto postawić na specjały kuchni włoskiej. A może to odległe kraje azjatyckie są bliskie Waszemu sercu? Domowe nigiri-sushi smakiem przywoła te egzotyczne klimaty.
Domowe nigiri-sushi
- Czas przygotowania: 15 min.
- Liczba porcji:4
Składniki:
- 200 g fileta z tuńczyka lub łososia. Mogą być również krewetki lub inna dowolna ryba
- 20 g pasty wasabi
- 300 g ugotowanego ryżu
- 1 opakowanie nori
Sposób przygotowania:
- Pokrój rybę w plastry ok. 2 cm x 4 cm.
- Następnie weź mniej więcej dwie łyżki ryżu i uformuj go w dłoni przyciskając delikatnie dwoma palcami. Ryż posmaruj z wierzchu odrobiną wasabi.
- Na tak uformowany ryż nałóż przygotowane kawałki ryby.
- Z płata nori wytnij cienkie paski i zawiń wokół owalnego kawałka nigiri.
Fot. Knorr
Informacja prasowa