Domowe chaczapuri

Przepis na domowe chaczapuri.
Przepis na pyszne, domowe chaczapuri.

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka,
  • ½ łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 500 ml jogurtu,
  • Łyżka sody oczyszczonej,
  • kropla octu,
  • 4 szklanki mąki,
  • 3-4 łyżki masła


Składniki na nadzienie:

  • 60 dag sera białego,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki stopionego masła


Nadzienie: Ser rozgnieść widelcem, dodać masło i żółtko, wymieszać. Uformować kulę i odstawić na 2-3 godziny.

Na wierzch do posmarowania: Ser utrzeć z żółtkami.

Ciasto: Jajko utrzeć z cukrem i solą, dodać jogurt, sodę i ocet, wszystko wymieszać. Dodać następnie przesianą mąkę, drugie jajko i zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić je na 8 części. Każdą porcję ciasta rozwałkować na placek o średnicy 15 cm. Na środku każdego wyłożyć porcję nadzienia, brzegi zlepić nad farszem usuwając powietrze ze środka. Odwrócić zlepieniem w dół i ponownie rozwałkować na placek o średnicy 15 cm. Na środku placka zrobić otwór o średnicy ok. 10 cm. Placki ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem, posmarować nadzieniem. Piec 15 min. w temperaturze 200st.C.

Ewelina Makoś
(ewelina.makos@dlalejdis.pl)

Fot. freepik




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat