Kapusta i brokuły: gdy gotujemy kapustę, szparagi, kalafiory czy brokuły, a w całym domu utrzymuje się przykry zapach. Jeśli chcemy tego uniknąć, do gotującego się warzywa wystarczy wrzucić skórkę ciemnego chleba.
Cebula i czosnek: bardzo często zdarza się, że zapach cebuli lub czosnku pozostaje nie tylko na desce do krojenia, ale również na naszych dłoniach. Jak się go pozbyć? Deskę należy posypać sporą ilością soli i pozostawić na noc. Następnego dnia myjemy ją i dla pewności skrapiamy sokiem z cytryny. Natomiast dłonie powinnyśmy umyć specjalnym mydłem, np. Carex Kitchen, które nie tylko neutralizuje przykry zapach, ale również nawilża skórę dłoni.
Ryby i owoce morza: by zapobiec zapachu smażonej ryby, wystarczy położyć na patelni plastry surowego ziemniaka, który pochłonie ten zapach. Jeśli mimo tego aromat nadal unosi się w kuchni, warto uprażyć na patelni dwie łyżki zmielonej kawy. Jej aromat z pewnością zabije przykry zapach.
Spalenizna: gdy coś mocno nam się przypali, wrzucamy do rozgrzanego piekarnika skórki z cytrusów. Równie skuteczną metodą jest mieszanina przypraw. Do niewielkiej ilości wody wsypujemy torebkę startego cynamonu oraz kilkanaście goździków. Pod przykryciem gotujemy powstałą mieszankę. Miły aromat wypełni całe mieszkanie.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com