Domowe sposoby na katar

Katar - domowe sposoby.
Chyba każdy zmagał się z tym nieprzyjemnym objawem przeziębienia. Czasem jest to jedyna oznaka naszych kłopotów ze zdrowiem. Jeśli nie towarzyszą mu inne objawy, można uciec się do domowych metod.

Katar – kłopotliwy towarzysz przeziębienia
Jesień i zima to pory roku, kiedy najszybciej się przeziębiamy. Katar, kaszel, gorączka, bóle mięśni i ogólne rozbicie świadczą już o grypie i najlepszym rozwiązaniem jest udanie się do lekarza. Jednakże kiedy dopadnie nas sam katar, możemy próbować pozbyć się go domowymi sposobami.

Podobno jedyną nacją, która nie ulega przeziębieniom są Eskimosi. Po pierwsze nie są narażeni na gwałtowne zmiany temperatur, a po drugie jedzą dużo tłuszczu z ryb, który u nas ma formę tranu. Inne narody niestety, co jakiś czas muszą zmagać się z nieprzyjemnymi objawami przeziębienia.

Kilka sposobów na katar
Wśród najbardziej popularnych metod radzenia sobie z katarem są te, które opierają się na popularnych produktach, jakie często mamy w kuchni oraz na przyprawach i ziołach.

Siemieniem w katar
Do przygotowania wywaru potrzeba 1,5 litra zimnej wody, którą należy zalać 2 łyżki siemienia lnianego. Do tego dodajemy skórkę z połowy cytryny i korzeń lukrecji. To wszystko należy podgrzać i przez około godzinę utrzymywać w stanie lekkiego wrzenia. Po przecedzeniu dodajemy sok z ½ cytryny oraz łyżkę miodu. Najlepiej przelać wszystko do termosu, by utrzymało ciepło. Taki napar pijemy 3- 4 razy dziennie.

Cebula na przeziębienie
Jest to jeden z najprostszych przepisów. Wystarczy gruby plaster cebuli zalać szklanką wrzątku i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wypijamy wszystko i powtarzamy kurację na następny dzień.

Szanta dobra na wszystko
Do tego przepisu potrzebne jest 25 g szanty zwyczajnej, którą zalewamy 2 szklankami wrzątku i przykrywamy na ok. 10 minut. Następnie należy wszystko przecedzić i przechowywać w miejscu, gdzie nie ostygnie. Należy go pić 3 razy dziennie po kieliszku.

Katar do chrzanu
Wystarczy posiekać 100 g świeżego korzenia chrzanu i zalać go 2 szklankami wrzątku. Następnie odstawiamy napar na 2 godziny, odcedzamy i dodajemy trochę miodu. Podgrzaną miksturę pijemy powoli 3 razy dziennie przez 3 dni.

Czosnek i wino
Potrzebujemy 4, 5 główek czosnku, które należy obrać i utrzeć na miazgę. Zalewamy to litrem płynnego miodu albo czerwonego wina. Tak przyrządzoną miksturę zakrywamy na 24 godziny, a następnie przecedzamy. Pijemy szklankę co wieczór, po lekkim podgrzaniu.

Rodzynkowy rarytas
To przepis dla lubiących oryginalne metody. Bierzemy łyżkę rodzynek, 3 figi oraz łyżeczkę sproszkowanej lukrecji. To wszystko zalewamy 1,5 szklanki wrzącego  kleiku jęczmiennego (musi być rzadki) i odstawiamy na 15 minut. Po przecedzeniu napar pijemy raz dziennie.

Obyśmy zdrowi byli!
W nowym roku jest to chyba jedno z najbardziej przydatnych życzeń, gdyż jest to okres, kiedy zachorowalność na przeziębienia i grypy gwałtownie rośnie. Jeżeli więc nabawimy się przeziębienia, a domowe metody nie sprawdzą się lub poza katarem pojawia się inne objawy, należy bez zwłoki udać się do lekarza.

Powikłania po przechodzonych przeziębieniach i grypach są bowiem bardzo poważne i nie warto narażać zdrowia, które jest dla nas najważniejsze.

Anna Koprowska- Głowacka
(anna.koprowska-glowacka@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat