Drobiowy pasztet z borowikami

Przepis na drobiowy pasztet z borowikami.
Tradycyjne leśne aromaty na świątecznym stole.

Domowe pieczenie pasztetu to tradycja od setek lat znana w wielu polskich domach. W okresie świątecznym na pasztety przygotowywano najlepsze mięsa, bakalie, grzyby i przyprawy, które zgodnie z domową recepturą zamieniały się w wykwintny rarytas. Dziś gotowe pasztety można kupić, ale ten jedyny, niepowtarzalny i wyjątkowy smak uzyskamy, piekąc własny pasztet. Nie jest to wcale takie trudne jak nam się wydaje! Z przepisem marki Gosia na drobiowy pasztet z borowikami, bez trudu przyrządzisz wyśmienitą przekąskę na bożonarodzeniowy stół.

Sekretem udanego pasztetu są nie tylko doskonałe składniki i pewna receptura. Potrzebujemy także foremki, która utrzyma masę i zapewni równomierne wypieczenie. Foremki do pieczenia marki Gosia to gwarancja udanego wypieku. Aluminiowe foremki mają wiele zalet, nie trzeba ich smarować tłuszczem przed pieczeniem, wypiek idealnie odchodzi od brzegów, nie trzeba ich myć po użyciu – są jednorazowe. Są na tyle wytrzymałe, że bez problemu umożliwiają przewiezienie upieczonych potraw podczas świątecznych wizyt, można podać je bezpośrednio na stół. W każdym opakowaniu znajdują się trzy foremki, dzięki czemu jednocześnie możesz upiec trzy pasztety z ulubionymi dodatkami.

Z marką Gosia wszystkich domowników i gości w tym roku zaczaruje aromat leśnych grzybów. Pysznych Świąt!

Drobiowy pasztet z borowikami KROK PO KROKU

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • Foremka aluminiowa na pasztet marki Gosia
  • 300 g wątróbek drobiowych
  • 60-70 g masła
  • 1 cebula
  • bulion grzybowy
  • ok. 6 prawdziwków
  • 3 jajka
  • sól i pieprz
  • po łyżeczce majeranku i tymianku


Krok 1. Piersi ugotować w bulionie grzybowym, 100 g bulionu zachować. W rondelku rozgrzać masło, wątróbki oczyścić, cebulę i 3 grzyby drobno posiekać po czym wrzucić na rozgrzane masło, chwilę smażyć, po czym zmniejszyć ogień i dusić kilka minut. Dodać wątróbki i obsmażyć z obu stron. Ugotowane piersi pokroić na kawałki, zmiksować z zawartością rondla i bulionem.

Krok 2. Masę lekko ostudzić, doprawić solą, pieprzem i ziołami i dokładnie połączyć z jajkami. Przełożyć do foremki na pasztet Gosia.

Krok 3. Ułożyć całe grzyby wzdłuż pasztetu i wcisnąć do środka, ale tak aby wciąż były widoczne. Piec 60 minut w 180 st. C.

Smacznego!

Fot. Gosia
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat