Dutch baby

Dutch baby z owocami i płatkami migdałowymi - przepis kulinarny
Ta potrawa nie tylko kusi zapachem i smakiem, ale dodatkowo zwraca intrygującą nazwą. Choć brzmi tajemniczo, w praktyce kulinarnej jest to dobrze znany naleśnik, zapiekany z owocami i podany w towarzystwie słodkiej posypki z cukru pudru. To doskonała alternatywa dla klasycznych naleśników, która sprawdzi się również na podwieczorek lub drugie śniadanie.

Składniki (patelnia 30 cm):

  • 4 jajka (w temp. pokojowej*)
  • 240 ml mleka (w temp. pokojowej*)
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • szczypta soli

* Jajka i mleko wyjąć 3–4 godz. wcześniej z lodówki.

Dodatkowo:

  • 2 łyżki płatków migdałowych KRESTO
  • 1/2 szklanki miękkich owoców (np. śliwki, maliny, morele, borówki, jagody, truskawki)
  • cukier puder

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C.
  2. Naczynie żaroodporne (lub patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku, np. z odpinaną rączką) wysmaruj olejem.
  3. Owoce umyj, wyciągnij pestki, a następnie pokrój na mniejsze części.
  4. Do wysokiej miski wbij jaja i miksuj około 20 sekund - do lekkiego spienienia.
  5. Dodaj mleko, cukier oraz sól. Miksuj około 10 sekund.
  6. Dodaj przesianą mąkę i miksuj do połączenia się składników (uważaj, żeby nie było grudek).
  7. Wylej ciasto na naczynie żaroodporne/patelnię, dodaj owoce oraz płatki migdałowe.
  8. Wstaw do piekarnika na około 20 minut. UWAGA - naleśnik w trakcie pieczenia mocno urośnie po bokach, a po wyjęciu z piekarnika może opaść.
  9. Przed podaniem naleśnik posyp mocno cukrem pudrem. Podaj na ciepło.

Fot. VOG Polska
Informacja prasowa





Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat