Dynia i kurki?

Kasza jęczmienna z dynią i kurkami - przepis kulinarny.
Tak barwne i aromatyczne danie nie tylko zaspokoi apetyt, ale i odegna w mig jesienną chandrę.

Kasza jęczmienna z dynią i kurkami

Składniki:

  • 2 saszetka kaszy jęczmiennej grubej, np. marki Halina
  • 1 mała dynia piżmowa
  • świeży rozmaryn
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • garść kurek świeżych lub mrożonych
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki
  • mały słoik suszonych pomidorów
  • 1 opakowanie gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Dynię przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, każdą połówkę natrzeć olejem rzepakowym, posolić, dodać dwie gałązki świeżego rozmarynu i zawinąć w folię aluminiową. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.
  2. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i 1 posiekany ząbek czosnku. Smażyć przez 3 minuty.
  4. Dodać oczyszczone kurki i smażyć kolejne 5 minut.
  5. Następnie dodać ugotowaną kaszę, posiekane suszone pomidory i dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów. Całość smażyć jeszcze przez 1 minutę, doprawić solą i pieprzem.
  6. Na koniec dodać posiekany koperek i łyżkę posiekanego rozmarynu.
  7. Pozostały czosnek wycisnąć w prasce, wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawić solą.
  8. Dynię wyjąć z foli, pokroić w plastry, podawać z kaszą z kurkami i sosem czosnkowym.

Smacznego!

Fot. Halina
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat