Dynia królowa jesieni

Dynia królowa jesieni – jak ją przyrządzić i wykorzystać wszystkie walory?
Dynia jest jednym z najbardziej „jesiennych produktów” i symbolem tej niezwykle barwnej pory roku. Chyba każdy z nas zna przynajmniej jeden sposób na jej wykorzystanie.

Zupy, ciasta, kremy, aromatyczne pasty, pieczone kostki dyni czy koktajle z dodatkiem owoców. Myślisz, że o dyni wiesz już wszystko? Ale czy znasz jej właściwości? A czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, jakie gadżety kuchenne ułatwią Ci jej przyrządzenie? Zapoznaj się z naszym dyniowym vademecum!

Co tkwi w dyni? Czyli wszystko, czego nie wiedziałeś o tym niezwykłym warzywie!

Czy wiesz, że istnieje ponad 45 odmian dyni? Wbrew obiegowej opinii nie wszystkie z nich mają kolor pomarańczowy. Możemy spotkać dynie zielone, białe czy brązowe. Najbardziej znaną i najczęściej spotykaną jest dynia hokkaido, której w przeciwieństwie do innych odmian nie trzeba nawet obierać ze skóry. Ma ona okrągły kształt i pomarańczową skórkę i to właśnie ją wyobrażamy sobie myśląc o standardowej dyni.

Walory smakowe dyni znają chyba wszyscy, którzy kiedykolwiek jej spróbowali. Jednak większość z nas nie zdaje sobie sprawy z jej niezwykłych właściwości zdrowotnych. Dynia kryje w sobie prawdziwe bogactwo w postaci cynku i witaminy C, które są niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego. Miseczka (ok.300g) gotowanej dyni zawiera ponad 11 miligramów witaminy C (pokrywa to prawie 19% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę). W dyni zawarty jest takżebeta-karoten, który łagodzi procesy zapalne i pomaga ograniczyć objawy grypy i przeziębienia.

Dynia jest cennym pokarmem nie tylko dla naszego zdrowia, ale także urody! Może ona z powodzeniem zastąpić kremy przeciwzmarszczkowe. Wszystko za sprawą zawartej w niej witaminy A, C i E, które skutecznie „walczą” ze zmarszczkami. Szczególne zasługi dla naszej skóry ma witamina A, która reguluje wytwarzanie łoju i dba o jej młody wygląd.

Dynia w kuchni – kremy, muffiny, sosy, dipy, gulasze, kluseczki i wszystko, czego zapragniesz!

Jeżeli naprawdę lubisz eksperymentować w kuchni to koniecznie musisz zaprzyjaźnić się z dynią! Jest ona niezwykłym darem natury, który można wykorzystać praktycznie do wszystkiego! Świetnie sprawdzi się zarówno w potrawach, na słodko, na słono, jak i w daniach o ostrym, wyrazistym smaku. Można z niej przygotować zupy, sosy, dipy, pasty, gulasze, muffiny, ciasta, kluski, przeciery, przetwory i wiele, wiele innych. Zastosowania dyni nie mają granic! Polecamy szczególnie poeksperymentować i wypróbować kilka niecodziennych połączeń smakowych. Zainspiruj się i poznaj nasze przepisy na dyniowe leniwe i jaglano-dyniowy budyń czekoladowy.

Dyniowe leniwe

Składniki:

  • 250g twarogu
  • 300g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki maki + mąka do podsypywania
  • odrobina soli
  • kawałek masła
  • cukier do posypania cynamon


Pokrojoną w kostkę dynię wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż będzie miękka. Odlewamy wodę i blendujemy na puree. W misce rozgniatamy twaróg, na jak najbardziej gładką masę. Dodajemy puree z dyni, jajko i dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy odrobinę soli i zagniatamy gładkie ciasto. W międzyczasie w dużym garnku gotujemy  wodę z odrobiną soli. Ciasto wykładamy blat posypany mąką. Odrywamy po kawałku i formujemy równe kluseczki. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 2 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Po wyciągnięciu z wody obsmażamy kluski na patelni z rozgrzanym masłem. Podajemy z cukrem i cynamonem.

Jaglano-dyniowy budyń czekoladowy

Propozycja dla vegan, wegetarian i wszystkich tych, którzy dbają o zdrową dietę i cenią sobie roślinne przepisy.

Składniki:

  • 300 g dyni
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 lub 2 szklanka mleka krowiego, ryżowego  lub migdałowego (w zależności od preferowanej konsystencji)
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 czubate łyżki miodu (w opcji dla vegan syrop z daktyli lub agawy)
  • Szczypta sproszkowanej wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego


Dynię kroimy na drobną kostkę i gotujemy aż zmięknie. Po przecedzeniu dynidodajemy do niej ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną i wszystko blendujemy na jednolitą masę. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim kakao, miód lub syrop oraz wanilię. Następnie dodajemy masę dyniowo-jaglaną i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Budyń możemy podawać ze świeżymi owocami lub w wersji mniej dietetycznej – z białą czekoladą : -)

Jakie gadżety przydadzą Ci się podczas przygotowania potraw z dyni?

Dynia ma chyba tylko jedną wadę – jej przygotowanie i krojenie nie należą do najłatwiejszych. Jest ona twardym warzywem, które wymaga dokładnego obrania. Z uwagi na duże rozmiary jest także kłopotliwa w krojeniu. Dlatego warto mieć w swojej kuchni zarówno ostre i wytrzymałe noże, jak i praktyczne gadżety ułatwiające przyrządzenie potraw z dyni. Numerem jeden wśród akcesoriów przydatnych  w trakcie gotowania jest młynek do przecierania z drobnymi, średnimi i grubymi oczkami, taki jak ten od firmy Leifheit. Z jego pomocą w mgnieniu oka przygotujesz wyśmienite puree z dyni. Z powodzeniem zastępuje on blender i pozwala uzyskać jeszcze bardziej kremową konsystencję. Młynek ma trzy wkładki do przecierania: drobną (2 mm), średnią (3 mm) i grubą (8 mm), które można zmieniać w zależności od potrzeb.

Kolejnym gadżetem niezastąpionym podczas przygotowywania ciasta – szczególnie z dodatkiem dyni – jest wielofunkcyjna miska 3 w 1. Miska do mieszania ciasta 3 w 1 od Leifheit wyróżnia się sprytnymi detalami: dzięki przykrywce mieszając mikserem w misce nie popryskasz ścian wokół. Dodatkowa pokrywka z dużym, poręcznym uchwytem, zamyka szczelnie miskę i zabezpiecza zawartość przed utratą aromatu, dzięki czemu można ją z powodzeniem przechowywać w lodówce. Zmieszasz w niej ciasto na dyniowe muf finy lub dyniowe leniwe, przechowasz w lodówce pozostałe z obiady puree czy dyniową sałatkę. 

Kompletując akcesoria przydatne do przyrządzenia dyni warto zaopatrzyć się także w klika akcesoriów, które mają wszechstronne zastosowanie w kuchni i przydadzą się kiedy będziemy przyrządzać rozmaite sałatki ciasta czy inne potrawy. Szczególnie polecamy zainwestować w dobrą i wytrzymałą tarkę, dzięki której zetrzemy nawet najtwardsze owoce i warzywa. Do takich tarek należą np. te firmy Leifheit, których ostre noże naprawdę tną, zamiast odrywać. Krojenie i ścieranie produktów jest znacznie łatwiejsze. Przy minimalnym nacisku można rozdrabniać twarde produkty żywnościowe takie jak orzechy, parmezan i czekoladę, tak samo starannie, jak i ciąć w cieniutkie plasterki warzywa i owoce.

Osobom, które uwielbiają piec ciasta z pewnością przyda się także sitko do mąki i cukru pudru. Idealnym wyborem są sitka, które można trzymać jedną ręką. Można używać go zarówno do równomiernego posypywania mąką blatu, czy też do posypywania ciast i wypieków cukrem lub cukrem pudrem, a także do przesiewania mąki do klusek czy placków.

Jak się okazuje dynia jest warzywem, które sprawdzi się doskonale zarówno jako dodatek do potraw, jak i danie główne! Szczególnie jesienią polecamy poeksperymentować w kuchni i stworzyć swój własny patent na idealny posiłek z dyni.

Fot. Leifheit
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat