Delikatny w smaku miąższ dyni dostarcza 28 kcal w 100 g. To właśnie dlatego zupę dyniową czy dyniowe zapiekanki poleca się w diecie odchudzającej. Znacznie więcej kalorii mają pestki (550 kcal w 100 g).
Jakie występują odmiany dyni?
- Zwyczajna – najpopularniejsza odmiana dyni ma uniwersalne zastosowanie. Można ją piec, gotować, miksować na mus, a nawet mrozić i konserwować.
- Piżmowa - ma kształt gruszki i kremową barwę. Jej aromatyczny miąższ poleca się do deserów i ciast.
- Hokkaido – niewielka pomarańczowa dynia ma miękką skórkę, łatwo się obiera i kroi. Jest idealna do pieczenia, duszenia, faszerowania oraz na zupę.
- Makaronowa - wyróżnia się podłużnym kształtem oraz oryginalnym miąższem, który po ugotowaniu i rozdzieleniu przypomina nitki makaronu.
Jakie właściwości prozdrowotne posiada dynia?
- Wzmacnia układ kostny. Jako jedno z niewielu warzyw dynia ma dużo cennego dla zdrowia wapnia (66 mg w 100 g), który jest głównym budulcem kości i zębów. Niedobór tego składnika może spowodować rozwój osteoporozy.
- Zapobiega chorobom serca. Znajdujące się w miąższu dyni beta-karoten obniża poziom złego cholesterolu i uniemożliwia odkładanie się złogów cholesterolowych w ścianach tętnic. Dzięki temu chroni przed miażdżycą, zawałem i udarem.
- Dba o wzrok. Ten sam beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku o zmierzchu. Organizm przekształca go w witaminę A, która jest składnikiem barwnika występującego w siatkówce oka i pozwalającego widzieć w półmroku. Beta-karoten zmniejsza też ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, które jest główna przyczyną utraty wzroku w starszym wieku.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowsk@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com