Przepis na dyniowe babeczki, które zaspokoją słodkie potrzeby nie tylko małego, ale nawet całkiem dorosłego potwora Halloween
Składniki (ciasto na 15 szt.) :
175 g cukru drobnego Cukier Królewski
85 g miękkiego masła
2 jajka
215 g purée z dyni
100 ml mleka
140 g mąki pszennej
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Składniki na krem:
200 g cukru pudru Cukier Królewski,
300 g serka śmietankowego,
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do dekoracji:
Cukier kandyz Cukier Królewski
Sposób przygotowania:
Ucieramy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, po każdym miksując do połączenia składników. Do purée z dyni dolewamy mleko, dodajemy ekstrakt z wanilii. Oddzielnie mieszamy wszystkie pozostałe sypkie produkty - mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę. Do maślanej masy dodajemy naprzemiennie małe porcje mieszanki z purée oraz suchych składników, miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Papilotki napełniamy masą do ok. 2/3 ich wysokości. Pieczemy w 175oC przez 20-30 min. Upieczone należy od razu wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostudzenia. Aby przygotować purée z dyni należy usunąć z jej środka pestki i włókna tak, aby pozostał sam miąższ. Dynię można podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć na folii aluminiowej skorupą do góry i piec do miękkości w 200oC przez 40-60 min. (w zależności od wielkości kawałków). Upieczony miąższ oddzielić od skórki łyżką, odsączyć go z wody i zmiksować na gładko.
Przygotowanie kremu:
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, przekładamy do rękawa cukierniczego i pozostawiamy na jakiś czas do schłodzenia w lodówce. Udekorowane kremem babeczki posypujemy drobinkami cukru kandyz.
ip
fot. Sudzucker Polska