Dyniowe Trufle z Marcepanem

Przepis na Dyniowe Trufle z Marcepanem.
Przepis na Dyniowe Trufle z Marcepanem idealne na Halloween.

Składniki

  • 50g Ciemnej czekolady Dr. Oetker Fine Cooks
  • 100g okruszków z ciasta czekoladowego
  • 50g dżemu malinowego lub morelowego
  • Do dekoracji:
  • Cukier puder do poprószenia
  • 350g Marcepanu Dr. Oetker
  • Barwniki spożywcze w żelu Dr. Oetker Neon Orange, Lime Green i Jet Black


Sposób przygotowania
Połam czekoladę do małej żaroodpornej miski i umieść nad patelnią gotującej się wody. Poczekaj aż się roztopi. Odstaw na 10 minut, aby się schłodziła.
Włóż okruszki do miski i wmieszaj stopioną czekoladę oraz dżem. Przykryj i schłodź przez 30 minut aż stanie się na tyle twarde by dało się kształtować.
W tym czasie przygotuj dekorację. Delikatnie posyp powierzchnię roboczą cukrem pudrem. Odetnij 15g kawałek Marcepanu i owiń folią spożywczą. Odetnij jeszcze 40g i również owiń folią.
Weź pozostały kawałek marcepanu, delikatnie spłaszcz i dodaj 5 kropli żelu Neon Orange. Zawiń marcepan zamykając żel i ostrożnie ugniataj aż całość się wymiesza. Kontynuuj dodawanie żelu, po pięć kropel na raz, aż masa nabierze odpowiedniego koloru. Jeśli marcepan stanie się zbyt lepki, posyp cukrem pudrem. Owiń folią, aby nie wyschło. Powtórz całość tak aby zabarwić 40g kawałek marcepanu zielonym żelem a najmniejszy czarnym. Będzie potrzebna cała tubka żelu pomarańczowego, 30 kropli zielonego oraz 45 kropli czarnego.
Podziel miksturę truflową na 8 równych porcji. Uformuj kulki i ułóż na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia. Przykryj i schłodź przez 30 minut aż stwardnieje.
Podziel pomarańczowy marcepan na 8 kawałków. Spłaszcz każdy kawałek po kolei formując koła o średnicy około 9cm. Na środku koła połóż kulkę truflową. Zamknij truflę zawijając marcepan. Ostrożnie natnij boki kuli nożem i wyłóż na papierze do pieczenia.
Gdy zrobisz 8 dyń, rozwałkuj zielony marcepan i zrób z niego listki, łodygi i pnącza. W razie konieczności przyklejaj je wodą.
Na koniec odłam drobne kawałki czarnego marcepanu i uformuj oczy, usta i delikatnie przymocuj do dyni. Gdy zrobisz wszystkie truflowe dynie, podawaj. Smacznego!
Uwaga: Jeśli w pomieszczeniu jest ciepło, włóż trufle do lodówki na 30 minut przed podaniem.

Fot. Polsat Food Network
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat