Dżem truskawkowy
Nikt jednak nie mówi, że klasyka i truskawkowy dżem, niczym ten ze słoiczka sprezentowanego nam przez babcię, jest gorszy niż te bardziej wyszukane wersje z Aperolem, czy zielonym pieprzem. Jeśli do jego przygotowania wykorzystamy Thermomix® wraz ze stacją gotującą Thermomix Friend®, w zaledwie godzinę przygotujemy aż 14 słoiczków owocowej rozkoszy!
Stacja gotująca Thermomix® Friends pozwala bowiem na przygotowanie większej porcji tego samego przepisu w jednym czasie.
Dżem truskawkowy (z cukrem żelującym 2:1) (TM6, TM5)
Składniki
- 2000 g truskawek, świeżych
- 1000 g cukru żelującego 2:1
- 60 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 20 g oleju o neutralnym smaku (np. słonecznikowego lub kokosowego, patrz wskazówka)
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć 1000 g truskawek, dodać cukier żelujący, sok z cytryny i olej, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pozostałe 1000 g truskawek, dodać cukier żelujący, sok z cytryny i olej, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować 18 min/100°C/obr. 2. W tym czasie zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend nałożyć koszyczek. Ustawić 18 min/100°C/obr. 2 i gotować, przekręcając pokrętło obrotów (patrz wskazówka).
- Sprawdzić gęstość dżemu (patrz wskazówka), przełożyć do 14 wyparzonych słoików z pokrywką typu twist-off i natychmiast zakręcić (patrz wskazówka). Słoiki obrócić dnem do góry i zostawić na 10 min, następnie ponownie postawić dnem do dołu i odstawić do ostygnięcia. Dżem truskawkowy podawać po ostygnięciu lub przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Fot. Thermomix
Informacja prasowa