"Dzika fermentacja" Sandor Ellix Katz

Nowość wydawnicza "Dzika fermentacja" Sandor Ellix Katz.
„Dzika fermentacja” Sandora Ellix Katza to inspirujące źródło wiedzy, filozoficzny manifest i opowieść o fascynującym świecie mikroorganizmów.

Katz stworzył kompletny przewodnik po sztuce fermentacji, który poszerza wiedzę i zachęca do eksperymentów. To książka dla wszystkich kulinarnych maniaków, spożywczych rewolucjonistów i odkrywców niecodziennych smaków. Szczególnie dla tych, którzy
o fermentacji wiedzą jeszcze niewiele.

Leuconostoc mesenteroides. Dominują w posiekanej i zanurzonej w solance kapuście. Rozmnażają się intensywnie. Roztwór wchodzi w stan wzmożonego bulgotania. Jednak w końcu muszą ustąpić miejsca kolejnej dynastii  - Lactobacillus plantarum. Każda kolejna kultura drobnoustrojów tworzy warunki dla pojawienia się następnej. Każda trawi kapustę i zmienia jej smak. Kiszenie wygląda prosto, ale proste nie jest. To wytężona praca milionów istot odpowiedzialnych za złożony proces fermentacji.  A także człowieka, dla którego kiszenie jest naturalną drogą obróbki żywności.

„Dzika fermentacja” to opowieść zrodzona z pasji, gdzie Katz dzieli się z czytelnikami swoją wiedzą zdobytą dzięki wieloletniemu zgłębianiu długiej tradycji sztuki fermentacji, okrywaniu i kolekcjonowaniu przepisów oraz badaniom z zakresu biologii i mikrobiologii. Katz jest nie tylko kulinarnym praktykiem fermentacji, ale także specjalistą, który dokładnie rozumie procesy jakie za nią opowiadają – co więcej potrafi o nich opowiadać z zaraźliwym zaangażowaniem. Potwierdza to sukces opublikowanej w 2016 roku „Sztuki fermentacji”.

Katz swój przewodnik po tajnikach fermentacji zaczyna od umieszczenia jej w szerokim kontekście historycznym i kulturowym, uświadamiając, że przez wieki stanowiła kulinarny fundament w prawie każdym zakątku świata. Wszystko dzięki swojej organiczności i naturalnym zdolnościom konserwacyjnym. Autor dokładnie wyjaśnia jak przebiega proces kiszenia oraz w przekonujący sposób tłumaczy dlaczego nie powinniśmy bać się bakterii i grzybów – szczegółowo opisuje ich udział w fermentacji i wskazuje na ich dobroczynny wpływ na organizm. Katz dzieli się ze swoimi czytelnikami także wiedzą praktyczną dokładnie wyjaśniając jak oddać się sztuce fermentacji we własnej kuchni, dzieląc się przepisami i technikami zaczerpniętymi z całego świata.

„Dzika fermentacja” nie tylko inspiruje do prób kulinarnych, o których wcześniej nawet nie pomyśleliście. Katz, obok bycia zapalonym pasjonatem, jest również rewolucjonistą, który ferment wprowadza także do myślenia o kulturze żywienia. Jego płomienna namowa do samodzielnego tworzenia żywności jest również protestem przeciwko biernej konsumpcji, monotonii smaków i doświadczeń kulinarnych, przeciwko sztucznym konserwantom oraz zanikowi świadomości potrzeb własnego ciała i kulinarnej tradycji.

Sandor Ellix Katz – ur. w 1962 roku amerykański pisarz i aktywista kulinarny. Znawca, popularyzator i oddany miłośnik fermentacji. W Stanach Zjednoczonych jest jednym z najpopularniejszych trendseterów żywieniowej awangardy. „The New York Times” okrzyknął go „kulinarną gwiazdą rocka”. W 1993 roku opuścił rodzinny Nowy Jork i zamieszkał w komunie podobnych sobie aktywistów w stanie Tennessee.

Tytuł: Dzika fermentacja
Autor: Sandor Ellix Katz
Wydawnictwo: Vivante
Data premiery: 18 maja




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat