Temat zdrowia w kuchni w ostatnich latach powraca jak bumerang. Coraz częściej sięgamy po naturalne specyfiki, które w licznych przypadkach radzą sobie o wiele lepiej z przeziębieniami, spadkiem odporności czy innymi niegroźnymi dolegliwościami niż leki z aptecznych półek. Do łask wracają przede wszystkim różnego rodzaju kiszonki i zaskakujące smakołyki będące produktem fermentacji. Myślę, że każda polska gospodyni zna chociażby przepis na ogórki kiszone, tak uwielbiane w wielu domach w naszym kraju. Niestety w starych książkach kucharskich czy rodzinnych zeszytach nie znajdziemy zbyt wielu propozycji na wykwintne dania. Na szczęście z pomocą przychodzą nam Kaja Nowakowska i Małgorzata Ruszkowska – autorki bloga Mead Ladies – które nie tylko zaszczepią w Was miłość do kiszonek, ale też pokażą, że kulinarna przygoda z fermentacją może być niezapomnianym doświadczeniem i cenną nauką na całe życie.
Książka „Dzikie kiszonki i inne fermentacje” to kompleksowy poradnik zarówno dla początkujących, jak i tych bardziej zaawansowanych miłośników zdrowej kuchni. Znajdziemy w nim podstawowe informacje na temat rodzajów fermentacji, sprzętu, przypraw, ewentualnych problemów, które mogą spędzać nam sen z powiek podczas kulinarnych eksperymentów, a przede wszystkim całe mnóstwo ciekawych przepisów na kiszonki w soli, occie, miodzie czy orientalne przysmaki, które z pewnością na stałe wejdą do naszych jadłospisów. Autorki wskazują również, kiedy zbierać poszczególne rośliny i grzyby, które znajdziemy w przepisach zamieszczonych w książce.
Publikacja autorstwa Kai Nowakowskiej i Małgorzaty Ruszkowskiej to niezwykle cenne kompendium wiedzy, które obowiązkowo powinno znaleźć się w każdej polskiej kulinarnej biblioteczce. Pełna zaskakujących informacji książka stanie się dla Was inspiracją i pomoże Wam w naturalny sposób dbać o zdrowie Wasze i Waszych najbliższych. Osobiście jestem przekonana, że po lekturze tej publikacji na stałe wprowadzicie do swojego jadłospisu kiszonki i będziecie korzystać z dobrodziejstw fermentacji przez długie, długie lata, zarażając miłością do tej ciągle zbyt mało popularnej gałęzi kulinarnego świata swoich znajomych i rodzinę.
Katarzyna Kubiak
(katarzyna.kubiak@dlalejdis.pl)
Kaja Nowakowska, Małgorzata Ruszkowska, „Dzikie kiszonki i inne fermentacje”, Wydawnictwo Pascal, 2018 r.