„Dzikie kiszonki i inne fermentacje” - recenzja

Recenzja książki „Dzikie kiszonki i inne fermentacje”.
Lubicie eksperymenty w kuchni, a przy okazji cenicie sobie zdrowe żywienie? Jeśli i Wy należycie do kulinarnych maniaków, to z pewnością zakochacie się w książce „Dzikie kiszonki i inne fermentacje”.

Temat zdrowia w kuchni w ostatnich latach powraca jak bumerang. Coraz częściej sięgamy po naturalne specyfiki, które w licznych przypadkach radzą sobie o wiele lepiej z przeziębieniami, spadkiem odporności czy innymi niegroźnymi dolegliwościami niż leki z aptecznych półek. Do łask wracają przede wszystkim różnego rodzaju kiszonki i zaskakujące smakołyki będące produktem fermentacji. Myślę, że każda polska gospodyni zna chociażby przepis na ogórki kiszone, tak uwielbiane w wielu domach w naszym kraju. Niestety w starych książkach kucharskich czy rodzinnych zeszytach nie znajdziemy zbyt wielu propozycji na wykwintne dania. Na szczęście z pomocą przychodzą nam Kaja Nowakowska i Małgorzata Ruszkowska – autorki bloga Mead Ladies – które nie tylko zaszczepią w Was miłość do kiszonek, ale też pokażą, że kulinarna przygoda z fermentacją może być niezapomnianym doświadczeniem i cenną nauką na całe życie.

Książka „Dzikie kiszonki i inne fermentacje” to kompleksowy poradnik zarówno dla początkujących, jak i tych bardziej zaawansowanych miłośników zdrowej kuchni. Znajdziemy w nim podstawowe informacje na temat rodzajów fermentacji, sprzętu, przypraw, ewentualnych problemów, które mogą spędzać nam sen z powiek podczas kulinarnych eksperymentów, a przede wszystkim całe mnóstwo ciekawych przepisów na kiszonki w soli, occie, miodzie czy orientalne przysmaki, które z pewnością na stałe wejdą do naszych jadłospisów. Autorki wskazują również, kiedy zbierać poszczególne rośliny i grzyby, które znajdziemy w przepisach zamieszczonych w książce.

Publikacja autorstwa Kai Nowakowskiej i Małgorzaty Ruszkowskiej to niezwykle cenne kompendium wiedzy, które obowiązkowo powinno znaleźć się w każdej polskiej kulinarnej biblioteczce. Pełna zaskakujących informacji książka stanie się dla Was inspiracją i pomoże Wam w naturalny sposób dbać o zdrowie Wasze i Waszych najbliższych. Osobiście jestem przekonana, że po lekturze tej publikacji na stałe wprowadzicie do swojego jadłospisu kiszonki i będziecie korzystać z dobrodziejstw fermentacji przez długie, długie lata, zarażając miłością do tej ciągle zbyt mało popularnej gałęzi kulinarnego świata swoich znajomych i rodzinę.

Katarzyna Kubiak
(katarzyna.kubiak@dlalejdis.pl)

Kaja Nowakowska, Małgorzata Ruszkowska, „Dzikie kiszonki i inne fermentacje”, Wydawnictwo Pascal, 2018 r.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat