Efektowne przekąski na karnawałową imprezę

Jak w mgnieniu oka przygotować efektowne przekąski na karnawałową imprezę?
Karnawał to czas, w którym chcemy wykazać się nie tylko umiejętnością dobrej zabawy, ale także gościnnością. Prawdopodobnie właśnie dlatego tak chętnie organizujemy karnawałowe przyjęcia w domach.

Jaki jest przepis na udaną „domówkę”? Oczywiście dobra muzyka i smaczne przekąski! Podpowiadamy jak je przygotować, aby zachwyciły wszystkich gości! 

Podczas karnawałowych przyjęć najlepiej sprawdzą się przekąski typu finger food czyli takie, które spożywa się bez użycia sztućców i talerzy. Najczęściej są to dania na „jeden kęs”, które bez problemu można zjeść w trakcie rozmowy lub w krótkiej przerwie od tańca. Finger Food występują w wariantach na słodko i na słono – w formie kanapek, zawijasów, babeczek, tartaletek, roladek czy koreczków. Muszą być one nie tylko smaczne, ale także poręczne i efektowne. Jeżeli zadbamy o to, aby były estetyczne i kolorowe to z pewnością zachwycą one naszych gości i sprawią, że organizowane przez nas przyjęcie na długo pozostanie w ich pamięci.  

Tortille i roladki na każdą okazję
Jedną z najlepszych i najprostszych przekąsek są tzw. „zawijasy” czyli tortille, papier ryżowy czy naleśniki zawijane z ulubionymi przysmakami! Obecnie w większości sklepów możemy dostać gotowe produkty, z których łatwo wykonamy ulubionego „zawijańca” czy też roladkę. Przykładowe zawijane smakołyki  możesz wykonać z placków tortilli, serka almette o dowolnym smaku, polędwicy sopockiej i sałaty lodowej. Ich wykonanie zajmie Ci najwyżej 10 minut! Placek smarujemy serkiem, kładziemy na niego liście lodowej sałaty. Potem na środku układamy trzy plastry polędwicy sopockiej. Zawijamy i kroimy na „plastry”. Gotowe roladki wystarczy już tylko przekłuć wykałaczką, aby łatwiej było je nabierać! Zamiast tortilli możesz skorzystać z gotowego ciasta francuskiego i wykonać podobne przekąski na ciepło!

MINI PIZZE PO FRANCUSKU

  • ciasto francuskie
  • zioła prowansalskie
  • sos meksykański
  • ser żółty
  • dodatki: pepperoni, oliwki, kapary, pieczarki


Ciasto francuskie dzielimy na małe prostokąty. Każdy z nich smarujemy sosem meksykańskim i posypujemy ziołami prowansalskimi. Potem układamy wszystkie dodatki i dodajemy starty ser. Zapiekamy w piekarniku do urośnięcia ciasta i zarumienienia sera. Podajemy na ciepło w towarzystwie dipu czosnkowego.

Przydatne tricki:
Zastanawiasz się jak upiec pizzę, tartaletki, ciasto francuskie czy bułeczki, aby były tak smaczne i chrupiące jak z pieca kamiennego? Nic prostszego! Zrobisz to z łatwością dzięki prostokątnemu kamieniowi do pieczenia pizzy marki Leifheit. Na ceramicznym kamieniu przygotujesz przysmaki domowej roboty, które nie odbiegają jakością od podawanych w restauracji. Gdy kamień jest gorący, pizza i inne wypieki pieką się w mgnieniu oka. Kamień oddaje ciepło i pochłania nadmiar wilgoci z ciasta. W ten sposób spód bardzo szybko staje się chrupiący, a wierzch jest soczysty. W celu ułatwienia przenoszenia płyta ma z boku dwa uchwyty. Na kamieniu możesz nie tylko piec, ale także w efektowny sposób podać przysmaki swoim gościom!

Słodkie finger food dla prawdziwych łasuchów
Najlepszym i zarazem genialnym w swej prostocie pomysłem na słodkie przekąski będą mini-tartaletki z różnokolorowymi kremami i owocami. Wyglądają naprawdę pięknie, doskonale się prezentują i są łatwe w przygotowaniu! Jeżeli nie masz czasu piec mini-tartaletek to bez problemu kupisz je w większości sklepów spożywczych czy piekarni.  Skup się natomiast na przygotowaniu smacznych kremów, którymi udekorujesz tartaletki i nadasz im niezwykłego smaku.

Przydatne tricki:
Do dekorowania wykorzystaj wyciskacz do dekorowania Leifheit, którym można wykonać finezyjne kształty.  Posiada on 6 wymiennych końcówek.  Dzięki niemu puścisz wodze fantazji! Niezależnie od tego czy będą to kwiatki, kropki, kółka, artystyczny napis z lukru czy też wzorki ze śmietany – płynne dozowanie i różnorodne końcówki gwarantują udane dekoracje. Naciśnij po prostu kciukiem na tłok wyciskacza i do dzieła!

FIT-przekąski dla dbających o linię
Wśród naszych gości z pewnością znajdą się tacy, dla których karnawał to czas walki o idealną sylwetkę. Nie pozwólmy, aby wyszli z przyjęcia głodni lub mieli po nim wyrzuty sumienia! Pamiętaj, że niskokaloryczne i zdrowe przekąski wcale nie muszą być pracochłonne! Najlepszym tego przykładem są łososiowe zawijasy z cukinii czy kuleczki twarogowe. Łosoś, twaróg i cukinia to składniki, które z pewnością je większość odchudzających się osób!

ŁOSOSIOWE ZAWIJASY Z CUKINII

  • 3 malutkie cukinie
  • 150g łososia wędzonego w plastrach
  • 80g serka twarogowego z kolorowym pieprzem
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • pieprz cytrynowy
  • oliwa z oliwek
  • sól


Cukinię kroimy na cieniutkie, ale długie plasterki – najlepiej wzdłuż. Przygotowane płaty układamy na patelni grillowej, solimy i delikatnie spryskujemy oliwą z oliwek. Należy je lekko zarumienić z obu stron i odłożyć do wystudzenia. Po wystudzeniu na gotowych płatach cukinii układamy wąskie paski łososia wędzonego i posypujemy pieprzem cytrynowym. Kładziemy na końcu łyżeczkę serka wymieszanego z koperkiem. Zawijamy całość i spinamy wykałaczką.

KOLOROWE KULECZKI TWAROGOWE

  • 400g twarogu
  • 2-3 łyżki jogurtu typu greckiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • grubo mielony kolorowy pieprz
  • ziarna sezamu (białe i czarne)
  • mielone chilli lub paryka ostra
  • drobno posiekany cienki szczypiorek lub dowolne świeże zioła
  • kurkuma
  • czarnuszka
  • sól


Twaróg mieszamy w misce wraz z jogurtem greckim, drobno pokrojonym czosnkiem i solą, tak aby dokładnie się połączyły i nabrały kremowej, lecz zwartej konsystencji. Następnie na kilka małych talerzyków wysypujemy  dodatki (kolorowy pieprz, ziarna sezamu, ostrą paprykę, szczypiorek, kurkumę i czarnuszkę) - każdy osobno. Z gotowej masy twarogowej formujemy malutkie kuleczki (im mniejsze tym łatwiej później je jeść). Każdą kuleczkę obtaczamy w wybranym dodatku kolorystycznym i wbijamy wykałaczkę lub układamy na pergaminie, takim jakiego używamy do babeczek czy muffinek.

Przydatne tricki:
Zawijasy możesz przygotować nie tylko z cukinii, ale także z innych warzyw czy nawet owoców. Możesz do nich wykorzystać zarówno marchewkę, ogórka, jabłka czy buraki. Wszystkie te produkty z łatwością pokroisz przy użyciu krajalnicy spiralnej Leifheit.  Dzięki niej wykonasz naprawdę cienkie i estetyczne plasterki. A jeżeli czegoś nie skroisz do końca, możesz to przechować w zintegrowanym pojemniku. Krajalnica spiralna leży dobrze w dłoni, a jej używanie jest zupełnie bezpieczne, ponieważ w czasie krojenia ostre noże znajdują się z dala od palców.

Nie przepadasz za szatkowaniem czosnku, ziół czy innych produktów, które powinny zostać cienko pokrojone? Użyj przedmiotów, które ułatwią Ci ich rozdrobnienie! W przypadku czosnku doskonale sprawdzi się  Knobi King marki Leifheit, który nie miażdży ząbków, lecz rozdrabnia je. Wystarczy jedno naciśnięcie urządzenia, aby czosnek został pokrojony w najmniejsze kostki.

Zioła natomiast z łatwością zmielisz wykorzystując młynek do ziół Comfortline, który drobno i równomiernie rozdrabnia suszone zioła, dzięki czemu nie tracą smaku i aromatu. Mocowana z obu stron korbka umożliwia korzystanie z młynka przez osoby prawo- i leworęczne.

Fot. LEIFHEIT
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat