Ekologiczne zmywanie naczyń w zlewie

Jak zmywać naczynia, by nie szkodzić środowisku.
Jeśli myślimy o oszczędnościach w trakcie zmywania naczyń do od razu nasuwa nam się na myśl zmywarka. Jednak niektórzy wolą zmywanie ręczne.

Powody są różne: przyzwyczajenie, brak środków na zakup sprzętu lub własne upodobania. Jednak jeśli już decydujemy się na mycie w zlewie, to powinniśmy zastosować się do kilku zasad.

Po pierwsze warto przyjrzeć się chemii jaką stosujemy podczas codziennego mycia naczyń. Bo jeśli zawiera ona substancje, które nie są dobre dla naszej skóry, a myjemy naczynia bez rękawiczek, to może się to zakończyć tragicznie dla naszych dłoni. Pamiętajmy, że po umyciu naczyń, będą one miały kontakt z naszą żywnością. Ponadto płyn do mycia naczyń trafia do ścieków i do środowiska, a stamtąd wcześniej czy później do nas wróci najczęściej w postaci żywności.

Etykiety prawdę powiedzą
Czasami nawet krótki kontakt z płynem o niewłaściwym składzie może przyczynić się do wysypki czy świądu. Dlatego warto pomyśleć o alternatywie, czyli ekologicznym płynie do mycia naczyń, który nie będzie miał w swoim składzie SLS, SLES, parabenów i innych szkodliwych dodatków. Marka OnlyEco w swojej ofercie ma wyłącznie potwierdzone certyfikatami, naturalne i wegańskie środki czystości, w tym również hipoalergiczne. Szkodliwy i syntetyczny SLS i SLES został zastąpiony przez równie efektywną, ale bezpieczną biorafinowaną surfaktynę z rzepaku.

Strategia – jak zmywać?

  1. Zanim zaczniesz myć naczynia, usuń z nich wszelkie resztki. Świetnie sprawdziłby się tutaj ręcznik papierowy, ale to mało ekologiczne rozwiązanie, więc lepiej zainwestować w silikonową szpatułkę, którą będziemy mogli wszystko zgarnąć do śmietnika i posłuży nam na długo. Podobnie z napojami i fusami po kawie, czy herbacie – należy opłukać szklanki przed włożeniem do miski.
  2. Do jednej z komór zlewu włóż miskę i nalej do niej gorącej wody.
  3. Kolej na segregację naczyń. Należy po kolei układać je w misce. Zaczynamy od talerzy, później kubki, sztućce i szklanki. Garnki i tłuste patelnie zostawiamy na sam koniec. Myjemy najpierw szklanki, później talerze. Od najczystszych do najbrudniejszych.
  4. Ważne, by płyn do mycia naczyń umieszczać bezpośrednio na gąbce, ponieważ jeśli wlejemy go do miski to zużyjemy dużo więcej produktu. Kilka kropel koncentratu powinno wystarczyć na umycie sporej ilości naczyń.
  5. Gąbkę tradycyjną najlepiej wymienić na silikonową. Nie przyklejają się do niej bakterie i wystarcza na dłużej. Bardzo łatwo się ją czyści (wystarczy umyć na koniec zmywania naczyń).
  6. Jeśli chcesz usunąć bakterie np. po mięsie, to idealnie sprawdzi się woda utleniona 3%. Należy wlać ją do pojemnika z aerozolem i spryskać deskę, po czym pozostawić do wyschnięcia.
  7. Dopiero na sam koniec płuczemy naczynia, co ważne – zimną wodą. Jest ona tańsza od ciepłej i nie zużywamy energii do jej podgrzania.
  8. Warto zaopatrzyć się w rękawiczki, by nie narażać dłoni na zbyt długie moczenie w wodzie.
  9. Ciekawostką jest również fakt, ze ekologicznymi płynami do naczyń możemy umyć owoce.


Fot. ONLY ECO
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat