Espresso – krótka charakterystyka najpopularniejszych odmian

Odmiany kawy espresso.
Termin „espresso” nawiązuje do włoskiego słowa „espressivo”, które w dosłownym tłumaczeniu oznacza „intensywny”, „wyrazisty”.

Nieprzypadkowo kawie tej nadano właśnie takie określenie. Zaledwie jedna filiżanka tej klasycznej małej czarnej postawi na nogi i doda energetycznego kopa.

Na tradycyjnym, mocnym espresso bazują wszelkie inne odmiany kofeinowych naparów. Do chętnie wybieranych przez kawoszy zaliczają się m.in. Espresso Romano, Ristretto, Lungo czy Con Pana. Każdy z tych napojów otrzymywany jest w wyniku połączenia espresso z rozmaitymi składnikami. Najważniejsze jest jednak właściwe przyrządzenie standardowej „kosy”. W tym celu potrzebnych będzie kilka gram świeżo zmielonych ziaren, które rozdrobnimy pod ciśnieniem od 9 do 15 bar. Proces ekstrakcji ma zająć maksymalnie pół minuty. W specjalnej filiżance do espresso powinno zmieścić się 30 ml naparu. Przed przystąpieniem do robienia różnorodnych mieszanek, dobrze byłoby wcześniej przygotowane espresso lekko podgrzać.

Espresso Con Pana
Ten rodzaj espresso wyróżnia się dodatkiem ubitego mleka lub śmietany kremówki. Po uprzednim schłodzeniu cieniutka pierzynka nakładana jest na wierzch napoju. Warstwę pianki można posypać kawałeczkami gorzkiej czekolady, wiórkami kokosowymi lub migdałami. Popularną formą „przystrojenia” jest również posypka kakaowa. Tak przyrządzona kawa bardziej przypomina deser niż napitek. Wybornie smakuje, gdy dodatki w postaci bitej śmietany czy skondensowanego mleczka są przygotowywane samodzielnie.

Espresso Macchiato
Do wykonania tego napoju stosuje się zazwyczaj podwójne espresso robione ze świeżo zmielonych ziaren arabiki bądź robusty. Kawę pokrywa delikatna pierzynka z dwóch łyżek spienionego mleka. Ważne, aby mleko było wysokotłuszczowe, ponieważ wówczas warstwa pianki będzie gęstsza i dłużej utrzyma się na powierzchni. Bariści wskazują, że optymalna proporcja kawy i mleka powinna w Espresso Macchiato wynosić dokładnie 1:1. Napar podawany jest z kruchym ciasteczkiem kładzionym na spodku dla osłody dość goryczkowatego smaku.

Espresso Lungo
Lekka kawa parzona z podwójną ilością wody. Nie jest tak mocna jak wyżej opisane odmiany Espresso, ale równie wykwintna. Podczas gdy wcześniej przybliżone rodzaje kaw określa się mianem „krótkich”, Espresso Lungo uznaje się za napar „długi”. Wynika to właśnie z tego, że zamiast podwójnej porcji kawy stosuje się podwójną porcję wody. Proces parzenia wynosi średnio minutę. Napój jest rozcieńczony, a tym samym mniej gorzki.

Espresso Romano
Do klasycznego espresso dodaje się orzeźwiającą skórkę cytryny bądź kilka jej kropel. Takie zestawienie kofeiny plus orzeźwiającego owocu daje pobudzenie. Kawa bez wątpienia energetyzuje i uaktywnia zmęczone szare komórki, pozwalając im na większy wysiłek intelektualny. Przez baristów Espresso Romano określane jest często kawą deserową. Połączenie z cytrusem nadaje napojowi egzotycznego smaku. Z reguły przygotowuje się ten rodzaj kawy ze zmielonej arabiki, bądź połączenia 80% arabiki i 20% robusty. Serwowana z cukrem.

Espresso Ristretto
Jeszcze mniejsze niż zwykłe Espresso, gdyż jego pojemność to zaledwie 10-20 mililitrów. Mimo tego napój jest wyjątkowo intensywny w smaku i bardzo mocny. Określany mianem „skróconego espresso” pity jest raczej w celach pobudzenia, rzadziej dla samego smaku. Doskonały rodzaj kawy dla koneserów lubiących delektować się goryczką. Napar bardzo esencjonalny i aromatyczny.

Anna Waliłko
(anna.walilko@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat