Espresso w nowej odsłonie

Opublikowano: 2019-10-02
Espresso z mascarpone i karmelizowanymi migdałami - przepis.
Jak urozmaicić zwykłe espresso?

Espresso z mascarpone i karmelizowanymi migdałami

  • 2 porcje

Składniki:

  • 2 podwójne espresso
  • 100 ml mleka skondensowanego
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 5 łyżek cukru trzcinowego Dry Demerara DIAMANT
  • 100 g mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego Dry Demerara DIAMANT

Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy karmelizowane migdały. Na patelnię wsypujemy cukier oraz płatki migdałów i podgrzewamy. Po chwili cukier zacznie się karmelizować. Mieszamy kilka razy uważając, żeby nie przypalić karmelu i ściągamy z palnika. Mascarpone ubijamy z łyżeczką cukru na puszystą pianę. Do szklanki wlewamy po 50 ml mleka skondensowanego, powoli wlewamy na wierzch espresso tak, żeby pozostały widoczne warstwy. Na wierzch wykładamy po 2 łyżkach mascarpone i posypujemy karmelizowanymi migdałami.

Cukier trzcinowy DRY DEMERARA Diamant z kreatywnymi magnesami. Nierafinowany, naturalny cukier o delikatnym, trzcinowy posmaku i świetlisto – brązowym zabarwieniu. Zawiera melasę, która nadaje mu brązowy kolor i oryginalny, karmelowy aromat. Dodatkowo melasa zawiera wiele wartościowych składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, potas i wapń. Ten cukier to nowoczesny, zgodny z najnowszymi trendami kulinarnymi sposób na osłodzenie kawy, herbaty czy drinków. Doskonale sprawdzi się także, jako ozdoba wypieków (przede wszystkim ciemnych ciast, pierników, brownie, muffinek) lub dodatek do płatków śniadaniowych, musli czy jogurtów. Cukier trzcinowy DRY DEMERARA nie zawiera sztucznych aromatów, słodzików czy konserwantów – to naturalnie słodki dodatek do deserów dla całej rodziny.

  • Cena: 500 g/ 4,56 zł

Fot. Diamant
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat
gggasd