Fakty i mity na temat majonezu

Majonez - fakty i mity
Chyba każdy wie, czym jest i jak smakuje majonez. Nie każdy jednak jest świadom, że sos ten nie musi oznaczać źródła ogromnej ilości kalorii, niezdrowych alergenów i składników pochodzenia zwierzęcego. Szczęśliwie taki stan rzeczy przeszedł już do historii. Obecnie w wielu sklepach znajdziesz bowiem znacznie zdrowsze zamienniki, które możesz jeść bez obaw o swoją sylwetkę, a także stan zdrowia. Poznaj fakty i mity na temat majonezu!

Czy majonez musi być robiony z jajek?

Faktycznie tradycyjny przepis na majonez opierał się w przeważającej części na jajkach, co całkowicie wykreślało go z diety dostępnej dla wegan. Obecnie jednak z łatwością znajdziesz w sklepach sosy wegańskie, które są w 100% oparte na zdrowych, naturalnych składnikach pochodzenia roślinnego. To jednak nie wszystko! Majonezy wegańskie pozbawione są także laktozy oraz glutenu, dzięki czemu mogą być bez obaw spożywane przez osoby uczulone na te składniki.

Co istotne, pomimo zmienionego składu, ich smak pozostaje cały czas tak samo pyszny, a konsystencja bardzo kremowa. Dzięki temu doskonale nadają się jako dodatek do kanapek, sałatek, frytek i wielu innych potraw, jako samodzielny sos lub podstawa do komponowania wyrazistych w smaku marynat oraz dipów.

Czy majonez jest tłusty i niezdrowy?

Kolejnym mitem na temat majonezu jest jego kaloryczność. Rzeczywiście klasyczny sos jest bardzo tłusty i kaloryczny. Jednak wegański majonez Cremajo 20% i 40% może być bez wyrzutów sumienia spożywany przez osoby dbające o linię lub chcące przejść na dietę odchudzającą, by zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów.

Sosy z naturalnych składników oraz o obniżonej zawartości tłuszczu są zdrowe dla organizmu i zastępując nimi tradycyjny majonez, znacznie zmniejszysz bilans spożywanych każdego dnia kalorii. Ograniczysz też ryzyko zachorowania na miażdżycę czy cukrzycę. Decydując się na zdrowe zamienniki wysokokalorycznych sosów, poczujesz się znacznie lepiej, a wszystko będzie smakować tak samo pysznie.

Do czego pasuje majonez?

Wbrew temu, co niektórzy sądzą o majonezie, nie pasuje on wyłącznie do jajek czy wybranych sałatek. Przy pomocy wegańskich sosów, które znajdziesz w ofercie np. Starck’s Food Polska, możesz tworzyć zupełnie nowe smaki i połączenia. Poza klasyczną wersją w sklepach dostępne są majonezy o smaku papryczek chili, bardzo ostrego chili, czosnku oraz curry, które doskonale idą w parze z burgerami, frytkami, kanapkami oraz jako samodzielne sosy. Mogą być też wykorzystywane jako podstawa do tworzenia oryginalnych marynat oraz dipów, które urozmaicą każde danie!




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat