Dżdżownice w czekoladowej ziemi (TM5)
25 min. 2 godz. 20 min. Łatwy 8 porcji na 1 porcję: Wartość kaloryczna 1382.8 kJ, Wartość kaloryczna 481.4 kcal, Białko 5.3 g, Węglowodany 48.7 g, Tłuszcz 29.7 g, Błonnik 0.6 g
Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
Ciasto czekoladowe - ziemia
- 50 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 60 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 50 g cukru
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g mleka
- 10 g kakao
Mus czekoladowy i dekoracja
- 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
- 120 g kakao rozpuszczalnego, np. Nesquick®
- 24-32 żelki, w kształcie dżdżownic
Przydatne przybory kuchenne
- forma keksowa, kratka do studzenia, szklanek, miska
Części Thermomixa
- miarka, kopystka, motylek
Przygotowanie w urządzeniu Thermomix
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Ciasto czekoladowe - ziemia
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 20 cm) natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, sól, jajko, proszek do pieczenia, mleko, mąkę i kakao, wymieszać 10-15 s/obr. 5. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, piec 15 min (180°C).
- Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia w formie na 15 min, następnie przełożyć na kratkę do studzenia, odstawić do całkowitego ostudzenia na ok. 1 godz. W tym czasie przygotować mus czekoladowy. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
Mus czekoladowy i dekoracja
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać bez założonej miarki do uzyskania odpowiedniej konsystencjiobr. 3.
- Dodać rozdrobnioną wcześniej czekoladę i kakao, wymieszać 15 s/obr. 4. Zdjąć motylek. Masę przełożyć do 8 szklanek lub pucharków, odstawić do lodówki na 15-20 min. W tym czasie upieczone wcześniej ciasto pokruszyć, przełożyć do miski.
- Schłodzony mus czekoladowy posypać pokruszonym ciastem, tworząc ziemię. Do każdej szklanki włożyć po 3-4 żelki w kształcie dżdżownic.
- Dżdżownice w czekoladowej ziemi podawać jako deser.
Wskazówka
- Można również użyć większej formy keksowej, w razie potrzeby skracając czas pieczenia.
Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix
- Posiekać czekoladę.
Ciasto czekoladowe - ziemia
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°c. Formę keksową (dł. 20 cm) natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.
- Do naczynia włożyć masło, dodać cukier, sól, jajko, proszek do pieczenia, mleko, mąkę i kakao, wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, piec 15 min (180°c).
- Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia w formie na 15 min, następnie przełożyć na kratkę do studzenia, odstawić do całkowitego ostudzenia na ok. 1 godz. W tym czasie przygotować mus czekoladowy.
Mus czekoladowy i dekoracja
- Do naczynia wlać śmietanę, ubijać bez założonej miarki do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Dodać rozdrobnioną wcześniej czekoladę i kakao, wymieszać. Masę przełożyć do 8 szklanek lub pucharków, odstawić do lodówki na 15-20 min. W tym czasie upieczone wcześniej ciasto pokruszyć, przełożyć do miski.
- Schłodzony mus czekoladowy posypać pokruszonym ciastem, tworząc ziemię. Do każdej szklanki włożyć po 3-4 żelki w kształcie dżdżownic.
- Dżdżownice w czekoladowej ziemi podawać jako deser.
Fot. Thermomix
Informacja prasowa