Fantazyjny deser

Dżdżownice w czekoladowej ziemi - przepis kulinarny.
A może przygotuj taki deser dziecku?

Dżdżownice w czekoladowej ziemi (TM5)

 25 min.  2 godz. 20 min.  Łatwy  8 porcji  na 1 porcję: Wartość kaloryczna 1382.8 kJ, Wartość kaloryczna 481.4 kcal, Białko 5.3 g, Węglowodany 48.7 g, Tłuszcz 29.7 g, Błonnik 0.6 g

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki

Ciasto czekoladowe - ziemia

  • 50 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 60 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 50 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g mleka
  • 10 g kakao

Mus czekoladowy i dekoracja

  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
  • 120 g kakao rozpuszczalnego, np. Nesquick®
  • 24-32 żelki, w kształcie dżdżownic

Przydatne przybory kuchenne

  • forma keksowa, kratka do studzenia, szklanek, miska

Części Thermomixa

  • miarka, kopystka, motylek

Przygotowanie w urządzeniu Thermomix

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 10 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.

Ciasto czekoladowe - ziemia

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 20 cm) natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, sól, jajko, proszek do pieczenia, mleko, mąkę i kakao, wymieszać 10-15 s/obr. 5. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, piec 15 min (180°C).
  3. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia w formie na 15 min, następnie przełożyć na kratkę do studzenia, odstawić do całkowitego ostudzenia na ok. 1 godz. W tym czasie przygotować mus czekoladowy. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.

Mus czekoladowy i dekoracja

  1. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijać bez założonej miarki do uzyskania odpowiedniej konsystencjiobr. 3.
  2. Dodać rozdrobnioną wcześniej czekoladę i kakao, wymieszać 15 s/obr. 4. Zdjąć motylek. Masę przełożyć do 8 szklanek lub pucharków, odstawić do lodówki na 15-20 min. W tym czasie upieczone wcześniej ciasto pokruszyć, przełożyć do miski.
  3. Schłodzony mus czekoladowy posypać pokruszonym ciastem, tworząc ziemię. Do każdej szklanki włożyć po 3-4 żelki w kształcie dżdżownic.
  4. Dżdżownice w czekoladowej ziemi podawać jako deser.

Wskazówka

  • Można również użyć większej formy keksowej, w razie potrzeby skracając czas pieczenia.

Jeżeli nie posiadasz urządzenia Thermomix

  1. Posiekać czekoladę.

Ciasto czekoladowe - ziemia

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°c. Formę keksową (dł. 20 cm) natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.
  2. Do naczynia włożyć masło, dodać cukier, sól, jajko, proszek do pieczenia, mleko, mąkę i kakao, wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, piec 15 min (180°c).
  3. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia w formie na 15 min, następnie przełożyć na kratkę do studzenia, odstawić do całkowitego ostudzenia na ok. 1 godz. W tym czasie przygotować mus czekoladowy.

Mus czekoladowy i dekoracja

  1. Do naczynia wlać śmietanę, ubijać bez założonej miarki do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  2. Dodać rozdrobnioną wcześniej czekoladę i kakao, wymieszać. Masę przełożyć do 8 szklanek lub pucharków, odstawić do lodówki na 15-20 min. W tym czasie upieczone wcześniej ciasto pokruszyć, przełożyć do miski.
  3. Schłodzony mus czekoladowy posypać pokruszonym ciastem, tworząc ziemię. Do każdej szklanki włożyć po 3-4 żelki w kształcie dżdżownic.
  4. Dżdżownice w czekoladowej ziemi podawać jako deser.

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat