Jest to odmiana zwykłej fasolki. Od dawna doceniane są jej wartości odżywcze, co przemawia za tym, że w Ameryce Południowej hoduje się ją od ponad 7 tysięcy lat!
Do Europy trafiła za sprawą hiszpańskich żeglarzy pod koniec XVI wieku. Na początku zawojowała we Francji, lecz z czasem zdobyła uznanie w wielu krajach. Aktualnie uprawa fasoli szparagowej ma miejsce praktycznie w każdym kraju na świecie.
Można wyszczególnić dwa rodzaje fasolki szparagowej występującej w Polsce i są nimi zielona oraz żółta. Zielona charakteryzuje się wyrazistym smakiem, natomiast żółta jest delikatniejsza i bardziej kremowa w smaku.
Ponadto zielona odmiana fasolki zawiera duże ilości witaminy A, jak również kwasu foliowego. Żółta odmiana nie może pochwalić się aż takimi dobrodziejstwami jak wyżej wymienione, zatem to właśnie zielona odmiana jest bardziej polecana dla kobiet w ciąży, czy dla osób chorych na cukrzycę. Nie oznacza to, że żółta odmiana fasolki nie posiada cennych minerałów - jest ona bardzo bogata w fosfor i potas.
Fasolka posiada wiele właściwości, które są cenne dla naszych organizmów. Poniżej sprawdzisz jakie to właściwości!
Jak pewnie wielu z nas wie, błonnik wspomaga trawienie. Okazuje się, że ziarenka z zielonej fasolki szparagowej są bardzo bogate w błonnik, zatem jeżeli ktoś ma problemy z zaparciami, może z powodzeniem włączyć do diety to właśnie warzywo.
To nie wszystko, gdyż fasolka szparagowa posiada wysoką zawartość manganu, co z kolei wspomaga organizm w procesie wchłaniania składników odżywczych z pokarmu, do których można zaliczyć witaminy z grupy B oraz E, jak również magnez.
Fasolka szparagowa zawiera również witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają możliwość zachorowania na raka jelita grubego.
Warto również wspomnieć o tym, że fasolka powoduje wzdęcia, dlatego osoby cierpiące na różne schorzenia układu pokarmowego nie powinny zbyt często jej jeść, lub powinny poradzić się w tej kwestii lekarza, bądź dietetyka.
Tak jak wspomniane wyżej, fasolka szparagowa posiada działanie przeciwnowotworowe nie tylko odnośnie raka jelita grubego. Fasolka zawiera również przeciwutleniacze w postaci flawonoidów, które chronią organizm przed szkodliwymi działaniami wolnych rodników. To z kolei wpływa na opóźnienie się procesu starzenia skóry oraz właśnie na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe.
Fasolka szparagowa obniża poziom cholesterolu we krwi. Wszystko to dzięki temu, że zawiera ona potas, kwas foliowy, witaminę B6, przeciwutleniacze, ryboflawinę oraz magnez. Wymienione witaminy i minerały obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają udarom mózgu. Regularne spożywanie fasolki obniża poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu można zapobiec zawałom serca, czy miażdżycy.
Wszystko za sprawą witaminy C, którą zawiera fasolka szparagowa. Nie trzeba chyba mówić, że mocny układ odpornościowy jest pierwszą linią obrony w przypadku różnych infekcji.
Szparagówka jest niskokaloryczna, bo zawiera w 100 g tylko 31 kalorii. Jest tak z racji tego, iż składa się ona w 90% z wody, natomiast zawarty w niej potas wzmaga wydalanie toksyn z organizmu.
Fasolka zawiera związek zbliżony do żeńskich hormonów, które są odpowiedzialne za obniżenie częstotliwości uderzeń gorąca, które często występują w procesie menopauzy.
Witamina K, którą zawiera szparagówka, pomaga stymulować krzepliwość krwi, co z kolei wpływa na zmniejszenie krwawienia podczas menstruacji. Wspomaga ona również walkę z PMS - łagodzi jego objawy.
Strączki fasolki, które są ugotowane, działają moczopędnie oraz przyspieszają usuwanie kwasu moczowego z organizmu, co z kolei wpływa pozytywnie na leczenie artretyzmu, czyli skazy moczanowej. Ponadto wpływa pozytywnie na choroby nerek, oraz pęcherza moczowego. Szparagówka również stymuluje prawidłowy przepływ moczu, dzięki czemu organizm pozbywa się szybciej toksyn.
Działa pozytywnie na dzieci z racji witaminy K, która zwiększa wchłanianie się wapnia, co z kolei zapobiega utracie gęstości kości. Fasolka szparagowa posiada białko, które ma podobny skład do tego znajdującego się w mięsie, zatem z powodzeniem można nią je zastąpić jeżeli dziecko nie chce jeść mięsa.
Fasolka szparagowa posiada niski indeks glikemiczny na poziomie IG 15. Białko, które zawiera fasola szparagowa, pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Po jej zjedzeniu następuje powolny wzrost cukru. Dzięki temu nie są potrzebne duże ilości insuliny, aby ten cukier przetworzyć.
Fasola szparagowa nie nadaje się do spożywania na surowo! Zawiera ona fazynę, która jest toksycznym białkiem roślinnym. Zostaje ona zneutralizowania podczas gotowania, zatem jedzmy tylko ugotowaną fasolkę!
Oczywiście nie może zabraknąć przepisów, w których królową będzie fasola szparagowa. Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na ciekawe dania, jedne szybsze inne bardziej wymagające, lecz wszystkie pyszne!
Pyszne i banalne danie, które chyba każdy lubi, a jeśli nie to niech spróbuje i wtedy je polubi!
Składniki:
Przepis jest prosty i składa się z 4 kroków, oto one:
To wszystko. Proste, szybkie i przede wszystkim smaczne danie jest gotowe! Fasolka szparagowa w takiej postaci smakuje obłędnie! Smacznego!
Jest to proste danie, gdzie przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut.
Składniki:
Danie można szybko przyrządzić w kilku krokach, jeżeli chcesz sprawdzić jak konkretnie, zobacz poniżej.
Gotowe. Mamy drugie danie z fasolką szparagową. Również pyszne!
Ciekawe danie z serii wegańskich, świetnie nadające się na obiad!
Składniki:
Przepis składa się z kilku kroków i przygotowanie dania nie zajmie więcej niż 30 minut.
Ta potrawa smakuje dobrze również na zimno!
Na koniec warto wspomnieć o tym, że z powodzeniem możemy sami przemyśleć uprawę fasoli. Może akurat warto spróbować? Okazuje się, że proces ten nie jest wcale trudny. Oto kilka porad odnośnie uprawy fasolki szparagowej!
Fasolka szparagowa jest niezwykle cennym dla naszego organizmu warzywem. Ponadto posiada bogate walory odżywcze, i wspaniale smakuje! Uprawa fasoli nie jest wcale trudna i jeżeli nie chcesz stawiać na kupowaną w sklepie lub na targu, wyhoduj własną szparagówkę!