Fasola szparagowa - wartości odżywcze i przepisy

Wartości odżywcze i przepisy na fasolę szparagową.
Każdy z nas zna fasolkę szparagową. Zarówno jej zółta jak i zielona odmiana jest bogatym źródłem wielu witamin oraz wartości odżywczych. Fasolkę szparagową szczególnie poleca się osobą zmagającym się cukrzycą oraz kobietą w ciąży. Zastanawialiście się kiedyś jakie fasolka szparagowa ma wartości odżywcze oraz ogólne właściwości? Jeżeli tak odpowiedź znajdziecie w tym poradniku. Ponadto znajdziecie w nim również ciekawe pomysły na przepisy, w których można wykorzystać fasolkę szparagową!

Czym jest fasolka szparagowa

Jest to odmiana zwykłej fasolki. Od dawna doceniane są jej wartości odżywcze, co przemawia za tym, że w Ameryce Południowej hoduje się ją od ponad 7 tysięcy lat!

Do Europy trafiła za sprawą hiszpańskich żeglarzy pod koniec XVI wieku. Na początku zawojowała we Francji, lecz z czasem zdobyła uznanie w wielu krajach. Aktualnie uprawa fasoli szparagowej ma miejsce praktycznie w każdym kraju na świecie.

Żółta i zielona fasolka szparagowa — dwa rodzaje

Można wyszczególnić dwa rodzaje fasolki szparagowej występującej w Polsce i są nimi zielona oraz żółta. Zielona charakteryzuje się wyrazistym smakiem, natomiast żółta jest delikatniejsza i bardziej kremowa w smaku.

Ponadto zielona odmiana fasolki zawiera duże ilości witaminy A, jak również kwasu foliowego. Żółta odmiana nie może pochwalić się aż takimi dobrodziejstwami jak wyżej wymienione, zatem to właśnie zielona odmiana jest bardziej polecana dla kobiet w ciąży, czy dla osób chorych na cukrzycę. Nie oznacza to, że żółta odmiana fasolki nie posiada cennych minerałów - jest ona bardzo bogata w fosfor i potas.


Cenne właściwości fasolki szparagowej

Fasolka posiada wiele właściwości, które są cenne dla naszych organizmów. Poniżej sprawdzisz jakie to właściwości!

Lepsze trawienie

Jak pewnie wielu z nas wie, błonnik wspomaga trawienie. Okazuje się, że ziarenka z zielonej fasolki szparagowej są bardzo bogate w błonnik, zatem jeżeli ktoś ma problemy z zaparciami, może z powodzeniem włączyć do diety to właśnie warzywo.

To nie wszystko, gdyż fasolka szparagowa posiada wysoką zawartość manganu, co z kolei wspomaga organizm w procesie wchłaniania składników odżywczych z pokarmu, do których można zaliczyć witaminy z grupy B oraz E, jak również magnez.

Fasolka szparagowa zawiera również witaminę C i beta-karoten, które zmniejszają możliwość zachorowania na raka jelita grubego.

Warto również wspomnieć o tym, że fasolka powoduje wzdęcia, dlatego osoby cierpiące na różne schorzenia układu pokarmowego nie powinny zbyt często jej jeść, lub powinny poradzić się w tej kwestii lekarza, bądź dietetyka.

Działanie przeciwnowotworowe

Tak jak wspomniane wyżej, fasolka szparagowa posiada działanie przeciwnowotworowe nie tylko odnośnie raka jelita grubego.  Fasolka zawiera również przeciwutleniacze w postaci flawonoidów, które chronią organizm przed szkodliwymi działaniami wolnych rodników. To z kolei wpływa na opóźnienie się procesu starzenia skóry oraz właśnie na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe.

Wpływa na cholesterol

Fasolka szparagowa obniża poziom cholesterolu we krwi. Wszystko to dzięki temu, że zawiera ona potas, kwas foliowy, witaminę B6, przeciwutleniacze, ryboflawinę oraz magnez. Wymienione witaminy i minerały obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają udarom mózgu. Regularne spożywanie fasolki obniża poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu można zapobiec zawałom serca, czy miażdżycy.

Wzmocniony układ odpornościowy

Wszystko za sprawą witaminy C, którą zawiera fasolka szparagowa. Nie trzeba chyba mówić, że mocny układ odpornościowy jest pierwszą linią obrony w przypadku różnych infekcji.

Wspomaga odchudzanie

Szparagówka jest niskokaloryczna, bo zawiera w 100 g tylko 31 kalorii. Jest tak z racji tego, iż składa się ona w 90% z wody, natomiast zawarty w niej potas wzmaga wydalanie toksyn z organizmu.

Łagodzi objawy menopauzy

Fasolka zawiera związek zbliżony do żeńskich hormonów, które są odpowiedzialne za obniżenie częstotliwości uderzeń gorąca, które często występują w procesie menopauzy.

Łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS)

Witamina K, którą zawiera szparagówka, pomaga stymulować krzepliwość krwi, co z kolei wpływa na zmniejszenie krwawienia podczas menstruacji. Wspomaga ona również walkę z PMS - łagodzi jego objawy.

Ma pozytywny wpływ na leczenie artretyzmu

Strączki fasolki, które są ugotowane, działają moczopędnie oraz przyspieszają usuwanie kwasu moczowego z organizmu, co z kolei wpływa pozytywnie na leczenie artretyzmu, czyli skazy moczanowej. Ponadto wpływa pozytywnie na choroby nerek, oraz pęcherza moczowego. Szparagówka również stymuluje prawidłowy przepływ moczu, dzięki czemu organizm pozbywa się szybciej toksyn.

Dobra dla dzieci

Działa pozytywnie na dzieci z racji witaminy K, która zwiększa wchłanianie się wapnia, co z kolei zapobiega utracie gęstości kości. Fasolka szparagowa posiada białko, które ma podobny skład do tego znajdującego się w mięsie, zatem z powodzeniem można nią je zastąpić jeżeli dziecko nie chce jeść mięsa.

Cukrzyca, a fasola szparagowa

Fasolka szparagowa posiada niski indeks glikemiczny na poziomie IG 15. Białko, które zawiera fasola szparagowa, pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Po jej zjedzeniu następuje powolny wzrost cukru. Dzięki temu nie są potrzebne duże ilości insuliny, aby ten cukier przetworzyć.

O tym pamiętaj!

Fasola szparagowa nie nadaje się do spożywania na surowo! Zawiera ona fazynę, która jest toksycznym białkiem roślinnym. Zostaje ona zneutralizowania podczas gotowania, zatem jedzmy tylko ugotowaną fasolkę!

Przepisy na pyszną fasolkę szparagową

Oczywiście nie może zabraknąć przepisów, w których królową będzie fasola szparagowa. Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na ciekawe dania, jedne szybsze inne bardziej wymagające, lecz wszystkie pyszne!

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Pyszne i banalne danie, które chyba każdy lubi, a jeśli nie to niech spróbuje i wtedy je polubi!

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej (lepiej nadaje się żółta fasolka szparagowa)
  • masło - 50 g,
  • bułka tarta - około 3 łyżki,
  • sól do smaku

Przepis jest prosty i składa się z 4 kroków, oto one:

  1. Dokładnie myjemy fasolki i odcinamy im końcówki. Następnie przekładamy fasolkę do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy sól (około łyżeczki). Czekamy, aż fasolka będzie wrzeć, następnie gotujemy do miękkości pod przykryciem około 15-20 minut.
  2. Odcedzamy dokładnie fasolkę.
  3. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą i smażymy do momentu, aż bułka się przyrumieni. Następnie dodajemy szczyptę soli i ugotowaną fasolkę. Mieszamy całość do momentu, aż fasolka obtoczy się dokładnie w bułce.
  4. Danie jest gotowe do podania, podajemy je od razu koniecznie gdy jest gorące!

To wszystko. Proste, szybkie i przede wszystkim smaczne danie jest gotowe! Fasolka szparagowa w takiej postaci smakuje obłędnie! Smacznego!

Sałatka z fasolką szparagową i chorizo

Jest to proste danie, gdzie przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut.

Składniki:

  • około 250 g młodych ziemniaków,
  • zielona fasolka szparagowa około 250 g (fasola szparagowa mrożona również się nadaje)
  • oliwa z oliwek,
  • chorizo około 60 g,
  • migdały około 20 g,
  • sól,
  • wędzona papryka w proszku.

Danie można szybko przyrządzić w kilku krokach, jeżeli chcesz sprawdzić jak konkretnie, zobacz poniżej.

  1. Obcinamy końcówki fasoli szparagowej. Następnie należy gotować fasolkę szparagową wraz z ziemniakami w osolonej wodzie do momentu, aby warzywa nie były zbyt miękkie. Nie wolno o tym zapominać!
  2. Ugotowane ziemniaki kroimy w ćwiartki.
  3. Warzywa przekładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy je przez około 3-4 minuty.
  4. Podsmażamy plasterki chorizo oraz na suchej patelni wedle uznania można uprażyć trochę posiekanych migdałów.
  5. Doprawiamy wszystko solą i papryką wędzoną do smaku i wykładamy na talerz.

Gotowe. Mamy drugie danie z fasolką szparagową. Również pyszne!

Wegańskie curry z kalafiorem i szparagówką

Ciekawe danie z serii wegańskich, świetnie nadające się na obiad!

Składniki:

  • kalafior - 600 g,
  • zielona fasolka szparagowa - 150 g,
  • cukinia - 1 mała sztuka,
  • cebula dymka - 1 sztuka,
  • papryka żółta - 1 sztuka,
  • zielona pasta curry - 3 łyżeczki,
  • liście limonki kaffir - 3 suszone sztuki,
  • sos sojowy jasny - 2 łyżki,
  • cukier kokosowy - 2 łyżeczki,
  • mleczko kokosowe - 1 puszka 400 ml,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Przepis składa się z kilku kroków i przygotowanie dania nie zajmie więcej niż 30 minut.

  1. Odcinamy końcówki fasoli szparagowej, oraz dzielimy kalafior na małe różyczki. Następnie warzywa przekładamy do osobnych misek i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku, dodatkowo polewamy oliwą (dość obficie).
  2. Warzywa przekładamy na blachę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Najlepiej rozdzielić warzywa od siebie (kalafior na jedną stronę, fasolka na drugą). Warzywa należy piec w temperaturze 220 stopni. Fasolkę należy wyjąć po około 10 minutach, natomiast kalafior po około 2o minutach.
  3. W garnku należy rozgrzać nieco oliwy i wrzucić pokrojoną w półplasterki cukinię, oraz posiekaną paprykę i cebulę dymkę. Obsmażamy wszystko przez około 3 minuty. Następnie należy dodać pastę curry, liście limonki, sos sojowy, cukier kokosowy i mieszać. Kolejno należy wlać mleczko kokosowe. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut (jeżeli curry będzie gęstnieć, należy dolać nieco wody).
  4. Mieszamy sos z warzywami i można podawać.

Ta potrawa smakuje dobrze również na zimno!

Kilka słów o uprawie fasoli

Na koniec warto wspomnieć o tym, że z powodzeniem możemy sami przemyśleć uprawę fasoli. Może akurat warto spróbować? Okazuje się, że proces ten nie jest wcale trudny. Oto kilka porad odnośnie uprawy fasolki szparagowej!

  • Najlepiej wysiewać ją wprost do gruntu od końca maja i w czerwcu. Wysiewamy do ciepłej i wilgotnej ziemi.
  • Rzędy najlepiej, aby były co 40-45 cm. Nasiona fasoli należy umieszczać w rzędzie co 8-10 cm, w ilości od 3 do 5 sztuk.
  • Aby móc cieszyć się plonami przez długi czas, warto wysiewać fasolkę kilkukrotnie w odstępach do około 10 dni.

Podsumowanie

Fasolka szparagowa jest niezwykle cennym dla naszego organizmu warzywem. Ponadto posiada bogate walory odżywcze, i wspaniale smakuje! Uprawa fasoli nie jest wcale trudna i jeżeli nie chcesz stawiać na kupowaną w sklepie lub na targu, wyhoduj własną szparagówkę!




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat