Fasolowa pasta kanapkowa à la „smalczyk”

Karnawał, czyli kolorowo i roślinnie - przepis kulinarny.
Karnawał to tradycja, która dziś kojarzy się przede wszystkim z kolorową zabawą, korowodami przemierzającymi ulice miast, tańcem i balami maskowymi. Rio de Janeiro, Wenecja, Valletta czy Nicea to najbardziej znane miejsca, w których hucznie i barwnie kultywuje się ten obyczaj. Zanim się rozpowszechnił, był mocno związany z agrokulturą, czyli uprawą roli, a okres ten - od Święta Trzech Króli do Środy Popielcowej - był czasem pożegnania z… mięsem.

Zwyczaj narodził się na południu Europy, prawdopodobnie we Włoszech. Wywodzi się z kultury ludowej, rolnictwa i odprawianych pod koniec zimy obrzędów, mających zapewnić urodzaj i obfite plony. Był to czas przerwy w uprawach oraz gospodarskich obowiązkach, kiedy można było sobie pozwolić na zabawy, uczty i swawolę. Ważnym elementem tego okresu były tańce. Wierzono, że im wyższe będą skoki w trakcie zabawy, tym wyżej wyrośnie zboże.

Fasolowa pasta kanapkowa à la „smalczyk”

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1 puszka białej fasoli
  • ½ szklanki oliwy z oliwek (ok. 100 ml)
  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 8 suszonych, wędzonych śliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 pęczek lubczyku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  • W drobną kostkę pokrój cebulę i śliwki, a jabłko zetrzyj na tarce. Posiekaj czosnek i natkę lubczyku.
  • Usmaż cebulę na rozgrzanej oliwie z oliwek, by była lekko rumiana, a następnie dodaj czosnek, śliwki i jabłko. Poczekaj aż wszystko wystygnie.
  • Fasolę z częścią wody z puszki zmiksuj, dodaj oliwę i podsmażone składniki. Przypraw lubczykiem, solą, pieprzem i majerankiem.
  • Pastę podawaj schłodzoną z razowym chlebem i ogórkiem kiszonym.

Źródła:
https://nikidw.edu.pl/2021/02/16/ostatki-kusaki-miesopust-ludowe-zabawy-na-ostatni-dzien-karnawalu/
https://proveg.com/pl/roslinne-jedzienie-styl-zycia/dieta-roslinna-co-jedza-weganie/
https://www.przygotujmylepszyswiat.pl/program/

Fot. Knorr
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat