Figi i feta?

Sałatka z figami, jabłkiem i fetą oraz prażonymi orzechami włoskimi z dodatkiem Musztardy Dijon Roleski bez cukru.
Wraz z nadejściem jesieni rozpoczął się sezon na smakowite dynie, cukinie, bakłażany, figi, jabłka i śliwki.

Są one źródłem wielu witamin i minerałów niezbędnych do wsparcia naszego organizmu podczas niesprzyjającej pogody, dając nam przy tym duże możliwości w komponowaniu pysznych i zdrowych posiłków. Aby móc w pełni wykorzystać ich wyjątkowe właściwości, warto je połączyć w przepyszną sezonową sałatkę z figami, jabłkiem i fetą z dodatkiem prażonych orzechów włoskich i Musztardy Dijon Roleski bez cukru.

Koniec lata to okres pojawiania się świeżych fig, które pochodzą z krajów śródziemnomorskich. Poza ich pysznym i słodkim smakiem, figi są bardzo dobrym źródłem żelaza i błonnika. Zawierają również witaminę C, A oraz witaminy z grupy B. Znane nam pyszne, fioletowe figi dodają estetyki potrawie i pięknie prezentują się na talerzu. Sałatka z figami, jabłkiem, fetą z dodatkiem orzechów włoskich i Musztardy Dijon Roleski bez cukru to wyjątkowa kompozycja, która potrafi zaskoczyć niecodziennym smakiem. Zwolennikom niecodziennych połączeń smakowych polecamy wypróbować pyszną sałatkę, która łączy słodycz fig z ostrzejszym smakiem musztardy i słoną fetą. To idealna opcja zarówno na kolację we dwoje, jak i towarzyskie spotkanie.

Sekretny składnikiem jest dodanie do dressingu znanej na całym świecie francuskiej musztardy. Firma Roleski stworzyła Musztardę Dijon zgodnie z jej oryginalną recepturą. Jej gładka konsystencja oraz ostry smak z delikatnie wyczuwalną słoną nutą zapewniają wyjątkowe doznania kulinarne. Musztarda Dijon bez dodatku cukru od Roleski to rozwiązanie proste w składzie i wyjątkowe w smaku. Produkt został stworzony bez dodatku zbędnych składników, dzięki czemu jej tradycyjny smak może zdobyć serca i żołądki smakoszy pikantnych dodatków.

Sałatka z figami, jabłkiem i fetą oraz prażonymi orzechami włoskimi z dodatkiem Musztardy Dijon Roleski bez cukru

Składniki ( 2 porcje):

  • 100 g szpinaku/rukoli/roszponki
  • kilka dojrzałych ?g
  • 1 kwaśne jabłko
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g sera feta

Dressing:

  • kilka łyżek oleju lnianego
  • 2 łyżeczki Musztardy Dijon bez cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Dressing:

  • Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na gładki sos.

Sałatka:

  1. Szpinak myjemy i dokładnie odsączamy z wody. Przekładamy do dużej miski. Wlewamy połowę dressingu i dokładnie mieszamy.
  2. Figi kroimy w ćwiartki. Jabłko kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni.
  3. Szpinak rozkładamy do dwóch mniejszych misek, na nim układamy ?gi oraz jabłka, kruszymy fetę i skrapiamy pozostałym dressingiem. Z wierzchu sypiemy prażonymi orzechami.

Smacznego!

Fot. Roleski
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat