Fit sałatka z grillowanym indykiem

Mieszanki KRESTO – naturalny składnik wiosennych sałatek - przepis kulinarny.
Wiosna i lato to czas, w którym świeże, soczyste owoce i warzywa są ogólnodostępne – można je wygodnie kupić w marketach, na targowisku lub zerwać w przydomowym ogródku. Warto wykorzystać dary natury do komponowania lekkich, zdrowych i sycących sałatek. Idealnym dopełnieniem wiosennych dań są gotowe mieszanki ziaren od marki KRESTO.

Sałatki warzywne można przygotowywać zarówno w wersji wegańskiej, jak i z dodatkiem ulubionego mięsa czy owoców morza. Znakomicie smakują też sałatki bazujące na połączeniu owoców z warzywami oraz będące kombinacją różnych typów owoców. Niezależnie od preferowanego stylu diety, warto pamiętać o dodaniu ziaren, dostarczających organizmowi cenne składniki odżywcze.

Mieszanka KRESTO słonecznik – pestki dyni jest źródłem białka oraz ma wysoką zawartość błonnika, potasu, fosforu, magnezu i witaminy E. Fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości, a magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia. Połączenie ziaren o delikatnym smaku sprawia, że mieszanka ta jest idealnym dodatkiem nie tylko do sałatek, ale też innych dań: wypieków, zup, dań mięsnych czy porannej owsianki.

Źródłem cennego białka i błonnika jest także KRESTO słonecznik – pestki dyni – orzeszki pinii. Kompozycja ta ma wysoką zawartość potasu, żelaza i magnezu. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu nerwowego, a żelazo – w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Magnez przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i odgrywa rolę w procesie podziału komórek.

Trzeci „must have” wiosennej diety stanowi KRESTO słonecznik – pestki dyni – siemię lniane – sezam. Smaczny miks 4 rodzajów ziaren nie tylko ma znakomity smak, ale też dobrze wpływa na samopoczucie dzięki wysokiej zawartości m.in. cynku, witaminy E i magnezu. Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych, a witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.  To mieszanka uniwersalna, którą można dodawać do słonych i słodkich sałatek, jogurtów, dań mięsnych, zup lub spożywać jako przekąskę w trakcie pieszych wędrówek czy innych aktywności na świeżym powietrzu.

Lekkie sałatki to znakomita odmiana po ciężkiej, zimowej diecie. Różnorodność warzyw i owoców umożliwia tworzenie nowych zestawień smakowych, dzięki czemu w kuchni nie gości nuda ani rutyna. Szybkość przygotowania posiłku sprawia, że oszczędza się dużo cennego czasu, który można spożytkować na aktywny wypoczynek w pięknych okolicznościach przyrody.

Fit sałatka z grillowanym indykiem - przepis

Składniki (2 porcje):

  • 150 g miksu sałat
  • 150–200 g polędwiczki z indyka
  • 2 łyżki miksu ziaren KRESTO (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 średnia marchewka
  • 1/2 małej cebuli
  • garść pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki kiełków
  • grzanki razowe

Marynata:

  • 1 sok ze średniej wielkości pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka oleju Rapso
  • 2–3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Rozpoczynamy od przygotowania marynaty. Dokładnie mieszamy sok z pomarańczy z olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką. Dodajemy szczyptę soli i pieprz.
  2. Do marynaty dodajemy pokrojonego indyka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki.
  3. Po upływie tego czasu na patelni grillowej obsmażamy obustronnie mięso. Pozostałą marynatę przelewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania.
  4. Marchew, pomidory i cebulę kroimy według własnych upodobań.
  5. Wykładamy na 2 talerze sałatę, warzywa, mięso, kiełki. Polewamy dresingiem utworzonym z marynaty, a całość posypujemy grzankami i miksem ziaren KRESTO.

Fot. VOG Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat