Five o'clock z herbatą LOYD

Pyszne herbaty LOYD.
Wszystkim, którym miła jest brytyjska tradycja picia herbaty, polecamy czarne herbaty LOYD firmy Mokate.

Sprawią, że ten wyjątkowy napój w dowolnym miejscu świata i o dowolnej porze smakował będzie równie dobrze jak w czasie five o'clock w Londynie.

Znani z miłości do herbaty Brytyjczycy piją ją w ściśle określonych porach. Rano obowiązkowa jest mocna, czarna herbata, serwowana często z dodatkiem mleka lub śmietanki. Z upływem dnia zdarza się im sięgać po inne jej rodzaje, na przykład Earl Grey. Herbaciana tradycja wśród brytyjczyków w dalszym ciągu nie słabnie i jest dla nich powodem do dumy.

Polska, rodzinna firma Mokate, pracując nad swoją herbacianą ofertą pełnymi garściami czerpała z brytyjskich doświadczeń. Jej partnerem jest legendarny, działający od 1760 roku, londyński Dom Herbaty - Thompson Lloyd & Ewart.

Dzisiaj Mokate należy do liderów polskiego rynku herbaty. A skoro nauki pobierano u Brytyjczyków to zrozumiałym jest, że tak popularne na Wyspach Brytyjskich czarne herbaty są mocno obecne w ofercie tej firmy. Mowa o herbatach czarnych  LOYD Classic oraz LOYD Earl Grey.

Do ich produkcji używane są najlepsze liście krzewów herbacianych z kenijskich plantacji - w myśl firmowej zasady, że do opakowań z napisem LOYD trafiają tylko te herbaty, które otrzymały najwyższe noty kiperskie. Dodatkowo herbaty te posiadają certyfikat RAC (Rainforest Alliance Certified), przyznawany  żywności, której proces powstania nie wpływa negatywnie na przyrodę i ludzi. Ich selekcja odbywa się w ściśle określonych warunkach i zazwyczaj tylko jedna na sto prób zostaje zakwalifikowana do finalnego produktu.

Kolejną cechą wyróżniającą herbaty LOYD spośród innych jest sposób pakowania w torebki - piramidki. Pozwalają one na użycie długich liści herbaty, dotąd stosowa­nych wyłącznie w herbatach liściastych oraz ułatwiają cyrkulację wody i jej dostęp do suszu, dzięki czemu herbaciany napar ma prawdziwie głęboki smak. Poza tym piramidki zrobione są ze specjalnego, biodegradowalnego i neutralnego smakowo materiału PLA, który wytwarzany jest z cukrów roślinnych, pozyskiwanych na przykład z kukurydzy.

Ostatnio marka LOYD została członkiem The London Tea History Association, stowarzyszenia, które za cel postawiło sobie dokumentowanie historii herbaty i wkładu Wielkiej Brytanii w rozwój branży herbacianej.

The London Tea History Association zaplanowało odsłonięcie w Londynie czterech tablic z brązu upamiętniających ważne wydarzenia z historii herbaty. Pierwsza z nich została odsłonięta 22 listopada 2016 r. w Commodity Quay, St Katherine's Dock. Symbolizuje 335 lat historii przemysłu herbacianego w Londynie. Znajduje się w miejscu, gdzie rocznie przyjmowano w dokach około 32 tys. ton herbaty z Chin, Indii i Cejlonu.

Druga tablica zawiśnie na Tea Building, ośmiopiętrowym budynku, w centrum miasta,

przy skrzyżowaniu Shoreditch High Street i Bethnal Green Road, gdzie niegdyś był m.in. skład herbaty. Mokate miało swój udział w eksponowaniu tej tablicy - tym samym znalazło się w gronie wielu uznanych producentów herbaty wspierających inicjatywy The London Tea History Association.

Kolejne dwie pamiątkowe tablice zostaną umieszczone na budynku Sir Johna Lyona oraz na „Plantation House” przy 4th Plaque.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat