W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


„Food Pharmacy – Przepisy” - recenzja

Opublikowano: 2017-11-29
Recenzja książki „Food Pharmacy – Przepisy”.
Za 80 % odporności naszego organizmu odpowiada jelito grube. Jak się odżywiać, aby cieszyć się nieustannym zdrowiem i świetnym samopoczuciem?

Food Pharmacy – Przepisy” to nie tylko książka kucharska skupiona wokół posiłków przyjaznych florze jelitowej. To kompendium wiedzy na temat budowania odporności oraz wpływu jedzenia na nasze zdrowie. Autorkami książki są dwie szwedzkie blogerki, które chcąc zmienić swoje nawyki żywieniowe, postanowiły zgłębić tajniki diety przeciwzapalnej.

Choć na pozór tematy dotyczące flory bakteryjnej, stanów zapalnych i jelit wydają się mało ciekawe, to ta książka zmieni Wasze zdanie. Poczucie humoru autorek da się wyczuć już na samym początku i z całą pewnością można stwierdzić, że nie da się ich nie lubić. O tematach skomplikowanych, piszą lekko i zabawnie. I choć żadna z nich nie jest ekspertem w sprawach żywienia ( już na wstępnie to podkreślają ), obie posiadają szeroki zakres wiedzy poparty własnym doświadczeniem.

Oprócz inspirujących przepisów, których poziom skomplikowania jest niski lub średni znajdziemy w książce również wiele wskazówek dotyczących wpływu poszczególnych produktów na organizm. Książka powstała z myślą o wszystkich osobach, które chciałyby dokonać zmiany w swojej diecie, ale brakuje im czasu na przyrządzanie skomplikowanych posiłków.

Warzywa to podstawowy składnik diety przeciwzapalnej i to właśnie na nich opiera się większość przepisów zawartych w książce. Zgodnie z zaleceniami, dzienna dawka warzyw wynosi 500 gram dla osoby dorosłej.  Cukier i przetworzone jedzenie należą do produktów zakazanych, gdyż to właśnie one odpowiadają za przewlekły stan zapalny w organizmie.

Food Pharmacy – Przepisy” to wabik na estetów, bo jest to książka, którą chce się mieć na półce. Zdjęcia i ilustracje są utrzymane w podobnym klimacie i idealnie współgrają z jej treścią. Jest to pozycja, która zdecydowanie cieszy oko.

W kwestiach dotyczących zmian w jadłospisie autorki zgodnie  podkreślają, że wprowadzając je musimy dać sobie czas i robić to stopniowo, we własnym tempie. Narzucanie sobie rygoru od samego początku nie przyniesie oczekiwanych rezultatów i może skończyć się jedynie frustracją i wyrzutami sumienia.  Małe zmiany w diecie z czasem przynoszą duże rezultaty i właśnie do takich zmian zachęcają autorki.

Weronika Szczesna
(weronika.szczesna@dlalejdis.pl)

Aurell Lina Nertby, Clase Mia; Food pharmacy. Przepisy; Wydawnictwo Otwarte 2017




Społeczność
Reklama