FoodSaver rozpoczyna współpracę z Cook&Share

Pakowanie próżniowe zapobiega marnowaniu żywności.
Marnotrawienie żywności to jeden z największych problemów ekologicznych na świecie. Jednym ze sposobów na przedłużenie terminu przydatności do spożycia produktów jest pakowanie próżniowe.

Pionierem w tej dziedzinie jest marka FoodSaver, która rozpoczęła współpracę ze Szkołą Główną Handlową w Warszawie w ramach projektu Cook&Share.

Cook&Share to projekt kulinarno-charytatywny, który organizowany jest przez Zrzeszenie Studentów Polskich przy Szkole Głównej Handlowej w Warszawie. Głównym celem projektu jest wsparcie kampanii "Świat bez głodu" Polskiej Akcji Humanitarnej oraz propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród młodych osób. Od 2021 roku w akcję zaangażowana jest marka FoodSaver, która w swojej ofercie posiada bogaty wybór systemów pakowania próżniowego żywności.

Pakowanie próżniowe jest niezwykle efektywną alternatywą dla tradycyjnych metod przechowywania żywności. W tym przypadku mamy do czynienia z odseparowaniem produktów oraz potraw od tlenu i wilgoci, aby termin ich przydatności do spożycia był znacząco dłuższy. Ponadto dzięki pakowaniu próżniowemu produkty spożywcze chronione są przed rozwojem bakterii, żywność nie obsycha oraz zachowuje swój smak, zapach i wartości odżywcze. Pionierem i liderem w tej dziedzinie jest marka FoodSaver, która oferuje pełną gamę urządzeń i akcesoriów. Dzięki nim żywność pozostanie świeża do 5 razy dłużej. Tym bardziej warto zwrócić uwagę na to, ponieważ według raportu Federacji Polskich Banków Żywności - „Nie Marnuj Jedzenia 2020”, wyrzucamy ponad 40% zakupionych świeżych warzyw i owoców1. Dzięki próżniowemu pakowaniu w każdej chwili mamy dostęp do wysokiej jakości składników, a co za tym idzie mniej marnujemy żywności tylko wykorzystujemy ją do kolejnych potraw.

FoodSaver jako odpowiedzialna marka zawsze wychodzi naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów, a także stara się angażować w akcje, które edukują społeczeństwo zakresie propagowania idei zero waste czy ograniczeniu produkcji odpadów. Projekt Cook&Share to naturalny wybór dla marki. Dzięki współpracy jeszcze szerzej będzie mogła propagować idee przyświecające produktom FoodSaver.

W tym roku akademickim trwa już piąta edycja Cook&Share, podczas której zbierane są środki dla mieszkańców Sudanu Południowego.

Organizatorzy akcji oraz partnerzy na swoich kanałach social media, pokazują łatwe i przyjemne przepisy kulinarne, różne aspekty zdrowej diety jak i tematy związane z problemem marnowania żywności w Polsce i na świecie. Jak co roku, projekt Cook&Share będzie miał swój finał na wiosnę. Zachęcamy również do podzielenia się datkiem wpierającym działania akcji.

1 https://bankizywnosci.pl/wp-content/uploads/2020/10/Raport_NieMarnujJedzenia_2020.pdf

Fot. FoodSaver
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat