Funkcjonalne akcesoria do soków

Sokownik do soków Galicja.
Na targach, działkach i w ogrodach sezonowe owoce kuszą nas feerią barw i zapachów.

Spożywamy je na surowo, w deserach, pysznych naleśnikach a także wszelkiego rodzaju sokach i kompotach ochładzających nasze ciała podczas dotkliwych upałów. A przetwory? Znów po latach zapomnienia powracają do łask, bo przecież nadal najlepiej smakuje to co domowe, przygotowane z najlepszych produktów, w oparciu o przekazywane z pokolenia na pokolenie sprawdzone przepisy kulinarne.

W dzisiejszych czasach możemy znacznie ułatwić sobie prace związane z przyrządzaniem owocowych potraw i napojów, sięgając choćby po niezwykle praktyczne urządzenie - poręczną drylownicę, dzięki której szybko pozbędziemy się pestek np. z wiśni. Prosta w obsłudze, lekka i niezajmująca wiele miejsca może być używana przez każdego.

Bardzo funkcjonalnym rozwiązaniem jest także dobrej jakości trzyczęściowy sokownik. Dzięki niemu możemy przygotować wspaniałe soki na jesień i zimę.  Obsługa sokownika wymaga oczywiście większej uważności aniżeli użytkowanie urządzeń takich jak drylownica, ale nie jest skomplikowana. Najpierw napełniamy wodą dolne naczynie około 3 cm poniżej górnej krawędzi, następnie nakładamy środkowe i górne naczynie. W górnym naczyniu umieszczamy przygotowane umyte owoce, zasypując je odpowiednią, zgodną ze wskazówkami producenta ilością cukru, a następnie nakrywamy cały zestaw pokrywą zaciskając zacisk na wężyku i zakładając za ucho środkowego garnka. Teraz wystarczy tylko ustawić sokownik na kuchence  i doprowadzić do wrzenia, pamiętając by płomień nie wychodził poza krawędź naczynia. Sok zacznie uwalniać się i gromadzić w naczyniu środkowym, w zależności od rodzaju owoców po około 20 minutach np. gdy przygotowujemy sok z truskawek lub 50 minutach gdy chcemy uzyskać sok z jabłek lub gruszek. Po około 15 minutach od zagotowania się wody trzeba otworzyć zacisk i zlewać sok bezpośrednio do wcześniej umytych i osuszonych butelek lub słoików.

Pamiętajmy by po napełnieniu słoików natychmiast je zakręcić. Następnie naczynia wypełnione sokiem pasteryzujemy w garnku z wodą około 30 minut od zagotowania wody.

Smak i aromat samodzielnie przygotowanych soków przez cały rok będzie nam przypominać letnie dni, podczas których drzewa uginały się pod ciężarem dorodnych darów natury a pomiędzy często niepozornymi liśćmi i łodygami roślin wyglądały wielobarwne główki owoców. Na pewno warto posiadać w domu taką smaczną pamiątkę z wakacji, która nada kolorów długim zimowym wieczorom i pozytywnie wpłynie na nasz nastrój.

Galicja dla Twojego Domu
http://www.galicja.debica.pl/
http://sklepgalicja.pl/





Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat